AMD FreeSync

AMD FreeSync

V minulém článku jsme se podívali na technologii G-Sync. Dneska si něco řekneme o stejné technologii, kterou vyvinula společnost AMD.

Technologie AMD FreeSync se poprvé objevila v roce 2014, aby konkurovala technologií G-Sync od výrobce NVIDIA. K prvnímu vydání na trh došlo 19. března v roce 2015. Jedná se o bezplatnou a jednoduchou technologii, která oproti G-Sync od NVIDIA nevyžaduje žádný speciální hardwarový čip v monitoru.

Co je tedy potřeba?

Je to stejné jako u technologie G-Sync, jen s tím, že tentokrát je vyžadováno vlastnit grafickou kartu od AMD a monitor s funkcí FreeSync.

Jak to funguje?

Jde o stejný princip jako u technologie G-sync, tedy možnost spolupráce grafické karty a monitoru – grafický procesor vzájemně komunikuje s monitorem tak, aby se neustále shodovala obnovovací frekvence monitoru (Hz) se snímkovou frekvencí grafické karty (FPS). Díky tomu se eliminuje veškeré vstupní zpoždění a trhání obrazovky.

Trhání obrazovky, anglicky označeno jako Screen Tearing je při hraní způsobeno tím, že vaše GPU (grafická karta) vykreslí nový snímek, který poté odešle do vašeho monitoru dříve, než je dokončeno zobrazení snímku předchozího, tzn. že monitor se bude snažit zobrazit více snímků naráz, tudíž bude docházet k výskytu vodorovné čáry v místě, kde vrchní část vaší obrazovky zobrazí jiný snímek, než spodní část obrazovky. Ukázka viz. obrázek níže.

freesync screenshot

Výhody AMD FreeSync:

  • Žádné trhání obrazovky
  • oproti G-Sync levnější
  • lepší odezva a plynulejší obraz

Nevýhody AMD FreeSync:

  • Nutnost vlastnit grafickou kartu podporující AMD FreeSync

Technologie AMD FreeSync se dělí do tří úrovní.

freesync verze

  • FreeSync
    základní úroveň zajištující čistý a ostřejší obraz, dosahuje nízké latence a nulového zasekávání a trhání obrazovky.
  • FreeSync Premium
  • používá se u monitorů s větším výkonem, alespoň 120 Hz při min. rozlišení FullHD, podporuje kompenzaci nízké snímkové frekvence neboli LFC (Low Framerate Compensation) - pokud snímková frekvence vaší hry poklesne pod nejnižší podporovanou obnovovací frekvenci monitoru, automaticky se zobrazí snímky vícekrát, aby se zabránilo zasekávání a trhání obrazu.
  • FreeSync Premium Pro
    stejné výhody jako Premium s tím, že navíc podporuje vysoký dynamický rozsah (HDR), díky kterému umožnuje monitoru zobrazovat větší úroveň detailů, kontrastu a barev.

 

Obraťte se na specialisty

Nevíte si rady s výběrem grafické karty a monitoru tak, aby Vám vaše hry fungovaly co nejplynuleji? Neváhejte kontaktovat naše obchodní oddělení, kde Vám rádi pomůžeme ...

Sdílet článek:

Novinky eABM

Novinky nejen ze světa IT
František Fajna | 24. duben 2024

Každá tiskárna si zaslouží být v nejlepší formě. Tu můžete zajistit renovovanými tonery, které nejenže šetří peníze, ale i životní prostředí.

František Fajna | 16. duben 2024

Potřebujete nový web? Váš starý web už je přeci jen příliš starý? Neumí to, co aktuálně potřebujete? Nefunguje vám komunikace s dodavatelem původního webu a chcete to změnit?

František Fajna | 9. duben 2024

Potřebujete notebook pro práci, školní počítač pro děti nebo zařízení pro celou rodinu? V naší nabídce naleznete široký výběr kvalitních produktů za skvělé ceny.