6 zařízení, u kterých je nutné sledovat aktualizace

6 zařízení, u kterých je nutné sledovat aktualizace

Aktualizace operačního systému Windows či antivirového programu jsou pro nás všechny zcela běžnou součástí života. Ano, často nás modrá obrazovka s informací o aktualizaci systému více než ruší, o to důležitější však aktualizace jsou.

V dnešním článku si ukážeme, co vše je potřeba pravidelně aktualizovat a co najdete nejen v každé firmě, ale dokonce i v domácnosti.

1. Aktualizace Windows

Aktualizace Windows 10 probíhají naštěstí téměř automaticky a Microsoft dohlíží na aktualizace ve velké míře tím, že bezpečnostní aktualizace vnucuje a instalují se automaticky.

2. Aktualizace Windows Serverů [firmy]

Windows servery naleznete primárně ve firemním prostředí. I zde Microsoft vynucuje instalaci stažených aktualizací, což však může vést k nutnému restartu a tím pádem ke krátkému výpadku služeb. To je velice nepříjemné především během pracovní doby, kdy omezení funkčnosti serveru může dočasně dokonce paralyzovat jakoukoli společnost.

3. Aktualizace antivirů, firewallů

Antivirové programy se naštěstí aktualizují automaticky několikrát denně a není tak potřeba toto zcela sledovat. Může se však stát, že u napadeného počítače je antivir “zablokován”. Ano, některé viry dokáží vyřadit část funkcí antivirů - především pak aktualizace, aby vir nebyl odhalen. Z toho důvodu u firem vždy nasazujeme centrální sledování stavu antivirových programů, abychom včas mohli případný problém detekovat.

4. Aktualizace routerů

Routery jsou jedním ze zařízení, na které se s aktualizacemi velice často zapomíná. Přitom se jedná o jedno z nejdůležitějších zařízení v síti, které chrání Vás a Vaše zařízení před útočníky. O to více je důležité nejen tyto zařízení aktualizovat, ale i sledovat, co se na nich děje.

5. Aktualizace WIFI zařízení

Stejně jako routery, jsou i wifi zařízení zcela opomíjená. Často se setkáváme se zařízeními, které nebyly od svého nákupu vůbec aktualizovány. Přitom výrobci neustále vydávají aktualizace pro svá zařízení, aby se Vám nikdo nemohl na Vaši wifi síť připojit.

6. NAS (disková pole)

NAS jednotky se staly nedílnou součástí všech domácností a firemních sítí. Málokdo si však uvědomuje, že NAS jednotky obsahují spoustu funkcí, které by mohl případný útočník zneužít. Dnešní NAS jednotky často otevírají spoustu funkcí i do internetu - běžně obsahují jak webové, poštovní, tak i VPN servery a zálohovací služby, které dokážou zpřístupnit NAS jednotku do internetu. Útočník tak lehce může pomocí neaktualizované NAS jednotky napadnout nejen Vaši síť, ale především se dostak k Vašim datům.

 

Není toho málo co? A to jsme vyjmenovali pouze ty hlavní a nejvíce napadané zařízení. V případě domácnosti to bude asi vše, v případě firem je však potřeba řešit spoustu dalších zařízení a především pak aplikací.

V případě našich zákazníků provádíme aktualizace a monitoring centrálně díky speciálním nástrojům, které nám nabízejí globální náhled nad Vaší bezpečností. Kromě toho naši pracovníci neustále sledují aktuální bezpečnostní hrozby a trendy v bezpečnosti, abychom Vás vždy co nejlépe zabezpečili.

 

Chcete vědět více?

Neváhejte nás kontaktovat pro nezávaznou konzultaci na emailu obchod@eabm.cz či telefonicky na tel. 777 027 509.

Sdílet článek:
Autor:
Václav Dobiáš

Vedoucí internetového oddělení

 dobias.vaclav@eabm.cz
 +420 777 027 504

Novinky eABM

Novinky nejen ze světa IT
František Fajna | 24. duben 2024

Každá tiskárna si zaslouží být v nejlepší formě. Tu můžete zajistit renovovanými tonery, které nejenže šetří peníze, ale i životní prostředí.

František Fajna | 16. duben 2024

Potřebujete nový web? Váš starý web už je přeci jen příliš starý? Neumí to, co aktuálně potřebujete? Nefunguje vám komunikace s dodavatelem původního webu a chcete to změnit?

František Fajna | 9. duben 2024

Potřebujete notebook pro práci, školní počítač pro děti nebo zařízení pro celou rodinu? V naší nabídce naleznete široký výběr kvalitních produktů za skvělé ceny.