Bezpečnost mobilních zařízení

Bezpečnost mobilních zařízení

Mobilní telefony dnes umí mnohem více věcí, než jen vyřídit telefonní hovor. V podstatě se jedná o velice chytrá zařízení, která se často vyrovnají počítačům. Mobilní telefon může být obrovským pomocníkem, kterého máme pořád všichni u sebe. Sami se zamyslete, kolik úkonů již dnes provádíte pomocí chytrých telefonů - podíváte se do jízdních řádů, kdy Vám jede další autobus, zkontrolujete e-mailovou schránku, komunikujete s kamarády pomocí všelijakých chatovacích aplikací, sdílíte fotky či videa, prohlížíte internet nebo píšete článek pro firemní web ;-).

csm ems 01 ac67d434b4

Čím jsou mobilní zařízení „chytřejší“, tím častěji jsou tato zařízení používána pro přístup k internetu. Na jednu stranu je úžasné, co všechno jsme dnes pomocí mobilu schopni zařídit. Bohužel existuje i stránka druhá, která už tak úžasná není. Protože jsou mobily používány více a více, stávají se také zajímavějším cílem útočníků. Představte si, že by se v tuto chvíli někdo plně zmocnil vašeho mobilního telefonu. Kam by měl útočník přístup? K emailové komunikaci, Vašim fotografiím, osobním dokumentům, internetovému bankovnictví nebo také k ovládání Vašeho domu (již dnes lze pomocí mobilních zařízení ovládat v domě topení, osvětlení, zabezpečení vstupu apod.).

Vždy jsem zastával názor, že antivirové řešení v mobilu je zbytečné, ba dokonce kontra produktivní, jelikož zpomaluje zařízení samotné a stejně žádné viry pro mobily neexistují. Dnes už to není pravda a myslím si, že je téměř nezbytné mít v chytrém telefonu či tabletu nainstalováno antivirové řešení. Z vlastní zkušenosti mohu maximálně doporučit řešení společnosti ESET, které nezatěžuje systém a zvládne odhalit nebezpečné aplikace nebo weby. Příkladem může být nedávný útok na mobilní zařízení klientů nejmenované české banky. Uživatelé, kteří měli v telefonu nainstalován ESET, byli před tímto útokem chráněni a jejich finance tedy byly v bezpečí.

Firemním zákazníkům jsme navíc schopni nabídnout systém pro centralizovanou správu počítačových i mobilních zařízení a pomocí aplikace společnosti ESET tato zařízení chránit, kontrolovat a spravovat z jediného systému. Budete tak mít přehled o bezpečnosti jednotlivých zařízení, ale také celé firemní sítě a v případě bezpečnostní hrozby budete včas varováni. Chraňte svá firemní data a nedovolte, aby do Vaši firemní sítě bylo přistupováno z nezabezpečeného zařízení.

V případě, že Vás zaujalo, jak lze dnes s mobilním zařízením pracovat, můžeme Vám pomoci s vytvořením “mobilní kanceláře” a také se zaškolením. Pokud budete mít zájem o více informací, konzultaci nebo potřebujete pomoci se zabezpečením Vašeho zařízení, neváhejte nás kontaktovat. A to buď telefonicky na čísle 558 644 011 nebo e-mailem na info@eabm.cz

Sdílet článek:
Autor:
Martin Holeček

servisní technik / pracovník dohledového centra

 holecek.martin@eabm.cz
 +420 725 560 710

Novinky eABM

Novinky nejen ze světa IT
Václav Dobiáš | 1. březen 2024

Akční nabídka pro duben 2024.

Václav Dobiáš | 26. březen 2024

Přečtěte si informace o nejnovějších aktualizacích Microsoft Teams a o tom, jak mohou být pro vás a vaši organizaci přínosné. Každý si zde najde něco pro sebe, od nových vylepšení schůzek až po vylepšení chatů, schůzek, Teams Phone, Teams Rooms a zařízení.

František Fajna | 18. březen 2024

Maximalizujte produktivitu s Microsoft Lists, nástrojem, který Vám umožní nejen efektivně zpracovávat Vaše data, ale především je propojovat a automatizovat jejich zpracování.