Aktivní monitoring Linux serverů

Aktivní monitoring Linux serverů

Před nedávnem Vás kolega informoval, jak u nás probíhá monitoring Windows Serverů a dnes se podíváme, jak probíhá kontrola Linuxových serverů, které jsou často základním prvkem všech sítí a serverů.

Linux jako základní platforma

Linux u klientů slouží často jako základní platforma. Ať už se jedná o virtualizační platformu, databázové servery či pouhé souborové systémy.

Pozn.: Uživatelé tak často denně pracují s Linuxem, aniž by o tom věděli.

Linux často zajišťuje provoz systémů a aplikací, které nejen běží v režimu 24/7/365, ale především jsou i v tomto režimu využívány. Proto je nesmírně důležité, aby vše fungovalo více než stoprocentně a my tyto servery také monitorujeme aktivně a pasivně.

monitoring linux

Pasivní monitoring Linux serverů

Jak již psal kolega v předchozím článku, pasivní monitoring nám zajišťují speciální aplikace. Naši linuxáci jsou však „hračičky” a pomocí vlastních scriptů monitorují spoustu dalších parametrů a služeb, včetně teplotních čidel.

Aktivní monitoring Linux serverů

Aktivní monitoring Linuxových serverů probíhá koncepčně stejně jako v případě Windows. I zde se kontrolují:

  1. Prostředky serveru
    Především obsazeno operační paměti (RAM), vytíženost CPU a volná disková kapacita.
  2. Aktualizace OS
    Pravidelné kontroly aktualizací jsou nedílnou součástí všech kontrol. Pokud jde pouze o tzv. dílčí aktualizace, které neovlivní běh a práci uživatelů, provádíme aktualizaci ihned. Jelikož však často jsou zde aplikace a systémy vyžadující běh 24/7/365 je aktualizace vždy individuálně domlouvána.
  3. Stav hardwaru
    Jelikož je Linux základní platformou a má tak plný přístup k hardwaru, provádíme zde jeho základní kontrolu (z logu) a důkladnou kontrolu disků (pomocí tzv. S.M.A.R.T.).
  4. Kontrola záloh
    Přestože nám linuxové zálohy posílají do našeho systému detailní informace, je fyzická kontrola více než vhodnou pojistkou.
  5. Kontrola přístupů a síťového provozu
    Nedílnou součástí všech kontrol je kontrola tzv. auth.logu, ve kterém se evidují veškeré pokusy o přihlášení na server. Lze tak celkem jednoduše dohledat případné útoky. K tomu pomáhá i základní kontrola síťového provozu, která odhalí případné problémy.

Závěr

Přestože je kontrola Linuxových serverů rozsáhlá, naši linuxáci si připravili spoustu scriptů a regulárních výrazů, které jim s tím denně pomáhají. Jen díky jejich dohledu jsou naše ale i servery klientů v bezpečí.

Jsou Vaše servery v bezpečí?

Rádi Vám pomůžeme udržet Vaši společnost a Vaše data v bezpečí. Kontaktujte nás na emailu info@eabm.cz nebo telefonicky na 777 027 509.

Sdílet článek:
Autor:
Václav Dobiáš

Vedoucí internetového oddělení

 dobias.vaclav@eabm.cz
 +420 777 027 504

Novinky eABM

Novinky nejen ze světa IT
František Fajna | 16. duben 2024

Potřebujete nový web? Váš starý web už je přeci jen příliš starý? Neumí to, co aktuálně potřebujete? Nefunguje vám komunikace s dodavatelem původního webu a chcete to změnit?

František Fajna | 9. duben 2024

Potřebujete notebook pro práci, školní počítač pro děti nebo zařízení pro celou rodinu? V naší nabídce naleznete široký výběr kvalitních produktů za skvělé ceny.

František Fajna | 3. duben 2024

Získejte pozornost a působivý vzhled na Vašich webových stránkách pomocí ikon. Přidáním ikon do designu nejen zvýšíte atraktivitu vašich stránek, ale také usnadníte navigaci pro vaše návštěvníky.