Malware Keydnap krade hesla uživatelům OSX

Malware Keydnap krade hesla uživatelům OSX

Společnost ESET odhalila nebezpečný malware OSX/Keydnap. Ten dokáže zařízení Apple s operačním systémem OS X nejen proměnit pomocí své backdoor komponenty v součást botnetové sítě, ale především odcizit hesla a klíče uživatele. Škodlivý kód se šíří v souboru ZIP maskovaný jako textový dokument nebo obrázek ve formátu JPG a to včetně odpovídající ikony a koncovky, která je ovšem zakončena mezerou. Při pokusu o spuštění takto maskovaného souboru pak operační systém nepoužije aplikaci určenou pro editování textů či obrázků, nýbrž příkazový řádek.

Uživatel otvírající fiktivní dokument ve skutečnosti spouští spustitelný soubor pro OS X, který záhy stáhne další části malware. Nejdříve dojde ke stažení a spuštění hlavní backdoor komponenty, dále pak ke stažení náhodného obrázku, který nahradí právě spuštěný downloader, a nakonec dojde i na jeho zobrazení uživateli. Po infiltraci zařízení se malware snaží získat přístupové údaje spravované pomocí komponenty operačního systému, správce hesel Keychain.

V bezpečí jsou uživatelé OS X, kteří mají nastavenou funkci Gatekeeper tak, aby umožňovala spouštění pouze aplikací digitálně podepsaných pomocí vývojářského ID přiděleného společností Apple. Umožňuje-li Gatekeeper stažení i nepodepsaných aplikací, má malware Keydnap přístup do systému.

Neméně zajímavé je také to, jak Keydnap komunikuje se svým řídícím serverem, od kterého dostává pokyny k činnosti, respektive který na něj rovněž odesílá výsledky prováděných úloh. Používá k tomu totiž Tor2Web proxy infrastrukturu.

Sdílet článek:
Autor:
Václav Dobiáš

Vedoucí internetového oddělení

 dobias.vaclav@eabm.cz
 +420 777 027 504

Novinky eABM

Novinky nejen ze světa IT
František Fajna | 16. duben 2024

Potřebujete nový web? Váš starý web už je přeci jen příliš starý? Neumí to, co aktuálně potřebujete? Nefunguje vám komunikace s dodavatelem původního webu a chcete to změnit?

František Fajna | 9. duben 2024

Potřebujete notebook pro práci, školní počítač pro děti nebo zařízení pro celou rodinu? V naší nabídce naleznete široký výběr kvalitních produktů za skvělé ceny.

František Fajna | 3. duben 2024

Získejte pozornost a působivý vzhled na Vašich webových stránkách pomocí ikon. Přidáním ikon do designu nejen zvýšíte atraktivitu vašich stránek, ale také usnadníte navigaci pro vaše návštěvníky.