Výroční zpráva o vývoji Linuxu pro rok 2015

Linux Foundation zveřejnila výroční zprávu o vývoji Linuxu, tentokrát se zaměřením na vývoj kernelu od verze 3.11 do 3.18. Jedná se již o šestou zprávu v pořadí od roku 2008.

Lze se v ní kupříkladu dočíst, že do vývoje Linuxu se zapojilo téměř 12 tisíc vývojářů z více než 1200 společností za posledních deset let, kdy se začalo se sbíráním těchto statistických údajů. Do vývoje nejvíce přispěly společnosti Intel, Red Hat, Linaro, Samsung, IBM, SUSE, Texas Instruments, Vision Engraving Systems, Google a Renesas.

Ve zprávě dále stojí, že kernel 3.15 zažil nejživější vývojový cyklus v celé historii vývoje jádra. Tato rychlost bude neustále stoupat, z důvodu stále většího počtu přispěvatelů. Průměrný počet schválených změn za hodinu je 7,71, což dělá 185 za den a skoro 1300 za týden.

Počet placených vývojářů také stále stoupá, jak společnosti verbují nové linuxové programátory. Více než 80 % ze všech vývojářů kernelu jsou programátoři, kteří jsou za svou práci placeni.

Autor:
Václav Dobiáš

Vedoucí internetového oddělení

dobias.vaclav@eabm.cz

Václav Dobiáš | 25. září 2022

Internetové prohlížeče se snaží ulehčit nám uživatelům tvorbu i pamatování hesel tím, že si je uložíme přímo do prohlížeče. Je to ale opravdu bezpečná metoda?

Václav Dobiáš | 17. září 2022

Pokud jste vášnivými uživateli Microsoft Teams aplikace v linuxu, čtěte pečlivě, protože se chystají velké změny.

Václav Dobiáš | 11. září 2022

Dnes Vám představíme dalšího správce hesel, díky kterému si budete muset pamatovat vždy jen jednou jediné heslo.