Údržba grafické karty aneb jak nemít z karty přímotop

Údržba grafické karty aneb jak nemít z karty přímotop

Setkali jste se se snížením výkonu v počítačových hrách? Počítač je stále více hlučnější? Pozorujete vyšší teploty grafické karty nebo Vám dokonce zamrzá obraz? Pozorujete vyšší teploty grafické karty nebo Vám dokonce zamrzá obraz? Možná jste jenom zanedbali údržbu.

 Co všechno správná údržba obnáší?

  • Kontrola teplot před servisním zásahem
  • Vyčištění/vyfoukání chladiče a vnějších dílů grafické karty
  • Očištění čipu GPU a nanesení nové teplovodivé pasty
  • Kontrola stavu ventilátorů a případná výměna
  • Kontrola teplot po servisním zásahu

Servis svépomocí:

Ještě před zásahem, je třeba zjistit, zda problém, který řešíme se týká přehřívání grafické karty. Tohle lze jednoduše ověřit stažením softwaru Furmark (Downloads (geeks3d.com)) a následným spuštěním stresstestu

Obrázek1

Otevře se okno, které otestuje grafickou kartu s monitoringem teplot, frekvence aj.

Obrázek2

Graf vlevo dole ukazuje aktuální teplotu a vývoj teploty. V běžných podmínkách by maximální teplota neměla překračovat 75 OC. Pokud teplota přesahuje 83 OC a v zátěži nepadá, je nutno brát v potaz, že grafická karta může(pokud není nastaveno jinak) snižovat výkon aby se uchladila a tím pádem se údržba vyplatí.

Vyčištění/vyfoukání chladiče a vnějších dílů grafické karty

Vyfoukat grafickou kartu lze stlačeným vzduchem, kompresorem nebo speciálními nástroji.

Při vyfoukávání karty je však nutno dát pozor, aby se samovolně neroztočily ventilátory. Doporučujeme je tedy přidržet, nebo dočasně přilepit lepící páskou k vnějšku karty.

Plastové díly lze otřít vlhčeným hadříkem, vnější strana lopatek ventilátoru taky.

Obrázek3

Ilustrační foto zaprášené karty.

Očištění čipu GPU a nanesení nové teplovodivé pasty

Pro nanesení nové vrstvy teplovodivé pasty na čip je nutné kartu kompletně rozebrat., Tento postup je určen pouze odborným pracovníkům, jelikož může jednoduše dojít k nenávratnému poškození grafické karty.

Grafickou kartu je potřeba kompletně rozebrat což může zabrat poměrně spoustu času.

Obrázek4

 

Obrázek5

Po úspěšném rozebrání grafické karty je nutné pomocí isopropyl alkoholu očistit čip a měděnou část chladiče od původní teplovodivé pasty.

Nanesení nové teplovodivé pasty:

Pasta se nanáší pouze na čip, nanáší se větší množství pasty, aby se vyhnulo problémům se špatným kontaktem chladiče k čipu. Pasta se po nánosu musí rovnoměrně rozetřít.

Po výměně pasty je doporučeno vyměnit i teplovodivé polštářky(thermalpady)., Na ukázkových fotografiích byly v pořádku a nebylo potřeba je měnit.

Kontrola stavu ventilátorů a případná výměna

  1. Má-li karta hlučné, nefunkční nebo vibrující ventilátory, je třeba je ještě před instalací plastového krytu chladiče vyměnit za nové.
  2. Montáž karty probíhá stejně jako demontáž akorát v opačném pořadí. Po úspěšném smontování grafické karty je nutno provést kontrolu teplot viz 1. krok.
  3. Výsledkem pak může být snížení teploty grafické karty o 17 OC a vyřešil se tak problém sekání obrazu u her. Díky výměně ventilátoru došlo k významnému snížení hlučnosti.

Obrázek8

Potřebujete provést údržbu Grafické karty?

Kontaktujte nás pro bezplatnou konzultaci na obchod@eabm.cz nebo telefonicky na 777 027 509 nebo mailem obchod@eabm.cz a naši servisní technici Vám rádi provedou diagnostiku i komplexní údržbu grafické karty včetně diagnostiky softwaru.

Sdílet článek:

Novinky eABM

Novinky nejen ze světa IT
František Fajna | 8. červenec 2024

S příchodem letních měsíců se zvýšenými teplotami přichází také potřeba odborné péče o vaše elektronické zařízení. Prach, který se během roku hromadí uvnitř Vašeho notebooku či počítače, může zhoršit chování Vašeho zařízení.

František Fajna | 27. červen 2024

Akční nabídka pro květen 2024.

František Fajna | 26. červen 2024

Když aktualizujete nebo zrušíte položku schůzky na ploše aplikace Outlook, zobrazí se chyba konfliktu. „Jedna nebo více položek ve složce, kterou jste synchronizovali, se neshoduje"