Blíží se konec podpory pro Windows Server 2012

Blíží se konec podpory pro Windows Server 2012

10. 10. 2023 končí podpora pro Windows Server 2012. Nyní je tak ideální čas k upgradu na Windows server 2022 jenž je plně připraven na cloud a pomůže vám inovovat novými způsoby a zajistit tak růst vaší firmy.

Proč upgradovat na Windows Server 2022?

Za největší benefit Windows Serveru 2022 je považován především posun v kyberbezpečnosti a možnosti budování hybridní infrastruktury. Při upgradu ze starších verzí serverů pak pocítíte i efektivní zvýšení rychlosti celého řešení.

Ochrana proti útokům na firmware

Microsoft rozdělil zabezpečení operačního systému do několika vrstev a začíná rovnou od základního hardwaru. Servery s TPM čipem (Trusted Platform Module) podporuje server bezpečné ukládání BitLocker klíče, který slouží k šifrování disků i dalších citlivých údajů.

Kromě TPM čipu lze využít také virtualizační možnosti hardwaru k vytvoření zabezpečení oblasti paměti. Ta je izolovaná od operačního systému a dokáže ochránit před celou řadou zranitelností včetně častějším útokům na firmware.

Šifrované spojení

Windows Server 2022 využívá šifrované spojení u oblíbeného protokolu SMB (sdílené disky). Windows Server 2022 dokáže použít nejmodernější metody šifrování pomocí AES-256-GCM a AES-256-CCM.

Komprese SMB

Na Windows Serveru 2022 lze zapnout kompresi SMB protokolu, což sice zvýší zapojení procesoru, ale výrazně sníží využití velikost dat při přenášení mezi serverem a uživatelem.

Vyšší rychlost díky vylepšení protokolu UDP a TCP

Windows Server 2022 se výrazně posunul z hlediska výkonu díky nové funkci USO (UDP Segmentation Offload). Tato funkce přesouvá výkon potřebný k odesílání paketů přímo na hardware síťového adaptéru a výrazně tak šetří procesorový čas.

Propojení na Azure

Microsoft jde s Windows Serverem 2022 celkově naproti hybridním řešením a má tak zněčně vylepšené funkce pro snadné sdílení dat do Azure.

 

Vyplatí se upgrade na Windows Server 2022?

Jednoznačně ano. Uživatelé především pocítí rozdíl v rychlosti. Microsoft zapracoval na optimalizaci rychlostí všech komponent a nárust je opravdu enormní na stejném hardwaru.

Windows Server 2022 je navíc nyní nejbezpečnějším serverovým řešením od společnosti Microsoft. V současné době neustálých internetových hrozeb je nejlepší spokojit se pouze s tím nejlepším a nijak nepodceňovat bezpečnost.

Co s Windows Serverem 2012?

10. října roku 2023 přestanou pro tuto edici vycházet bezpečnostní aktualizace. Bude tak existovat vyšší šance, že útočníci mohou Váš server napadnout a způsobit Vám nemalé škody. Určitě tak není vhodné s upgradem na novou verzi otálet.

Kromě společnosti Microsoft brzy začnou i ostatní společnosti ukončovat podporu svých aplikací pro tento server. Největším rizikem pak je ukončení podpory ze strany bezpečnostních aplikací (antivirová řešení, firewally a podobně).

Doporučujeme tedy neotálet.

 

Chcete přejít na Windows Server 2022?

Kontaktujte nás a my Vám s přechodem na nový Windows Server rádi pomůžeme.

Sdílet článek:
Autor:
Václav Dobiáš

Vedoucí internetového oddělení

 dobias.vaclav@eabm.cz
 +420 777 027 504

Novinky eABM

Novinky nejen ze světa IT
František Fajna | 16. duben 2024

Potřebujete nový web? Váš starý web už je přeci jen příliš starý? Neumí to, co aktuálně potřebujete? Nefunguje vám komunikace s dodavatelem původního webu a chcete to změnit?

František Fajna | 9. duben 2024

Potřebujete notebook pro práci, školní počítač pro děti nebo zařízení pro celou rodinu? V naší nabídce naleznete široký výběr kvalitních produktů za skvělé ceny.

František Fajna | 3. duben 2024

Získejte pozornost a působivý vzhled na Vašich webových stránkách pomocí ikon. Přidáním ikon do designu nejen zvýšíte atraktivitu vašich stránek, ale také usnadníte navigaci pro vaše návštěvníky.