Blíží se konec Google Universal Analytics

Blíží se konec Google Universal Analytics

Google oznámil ukončení starší verze Google Analytics (Google Universal Analytics) s tím, že je potřeba přejít na novou verzi Google Analytics 4. Co to pro vás znamená a co se mění?

Google Analytics 4

Google představil novou verzi analytického nástroje Google Analytics v říjnu 2020 pod označením Google Analytics 4 (také označováno jako GA4). Tato nová verze zcela mění pohled na vyhodnocování dat - veškerá analytika je nově postavena na tzv. událostech a parametrech.

GA4 tak přechází na zcela nový datový model (event base) oproti předchozím verzím, které byly postavené na pohledu jednotlivých návštěv.

Nové prostředí GA4 se kompletně změnilo a i jednoduché přehledy mohou být pro nezkušené uživatele značně problematické.

Konec předchozí verze k 1. 7. 2023

Google oznámil ukončení předchozí verze Google Analytics k 1. 7. 2023. Od tohoto data již nebude služba přijímat data. Původní informace pak bude možné zobrazit ještě po dobu dalších 6 měsíců.

Do 1. 7. 2023 doporučuje Google upgradovat na novou verzi.

 

Jak upgradovat na novou verzi Google Analytics 4?

V případě jednoduchých/malých webů “stačí” jen vyměnit sledovací kód. Základní nastavení vám bude stačit pro základní zjištění návštěvnosti. U složitějších webů, kdy je potřeba službu detailně nakonfigurovat a otestovat, doporučujeme vždy dopředu web zanalyzovat a nadefinovat si detailně událost a sledované parametry dopředu.

Kolik to bude stát?

  • Jednoduchý web bez pokročilého nastavení
    Jednorázová cena 2 000,-

  • Složitější web s jednodušším sledováním událostí
    Cena od 5 000,-

  • Detailně nastavená analytika pro analýzu návštěvnosti
    Cena individuálně podle složitosti webu

  • Školení práce s Google Analytics 4
    Cena 2000,- za hodinu

Při řešení analytických nástrojů na vašem webu nezapomeňte, že od 1. 1. 2022 platí nové legislativní podmínky. Více informací naleznete v předchozím článku.

 

Potřebujete pomoc s Google Analytics V4?

Obraďte se na naše odborníky e-mailem na helpdesk@eabm.cz, ti jsou připraveni Vám se vším poradit / nastavit.

Sdílet článek:
Autor:
Václav Dobiáš

Vedoucí internetového oddělení

 dobias.vaclav@eabm.cz
 +420 777 027 504

Novinky eABM

Novinky nejen ze světa IT
František Fajna | 18. březen 2024

Maximalizujte produktivitu s Microsoft Lists, nástrojem, který Vám umožní nejen efektivně zpracovávat Vaše data, ale především je propojovat a automatizovat jejich zpracování.

Dan Bača | 12. březen 2024

Na konci roku 2023 se přidal mezi nové hrozby pro zařízení ANDROID škodlivý kód Spy.Banker.BUL. Prostřednictvím tohoto škodlivého kódu útočníci šíří bankovní malware Anatsa. Jakmile Anatsa napadne chytrý telefon, zaměří se na bankovní aplikace.

Václav Dobiáš | 6. březen 2024

Používáte Google Analytics či Google ADS na Vašich webech? Pak od 6. 3. 2024 bude potřebovat své cookieš lišty aktualizovat, jinak přijdete o významný zdroj dat.