Základy tvorby bezpečných hesel

Základy tvorby bezpečných hesel

V předchozím článku jsme se podívali na 100 nejvíce používaných hesel, přičemž ani jedno z uvedených hesel byste neměli v žádném případě používat. Proto si dnes představíme 5 pravidel pro bezpečnou tvorbu hesel.

1. Používejte složitá hesla

Složité heslo je takové, které obsahuje alespoň 12 znaků a pestrou kombinaci velkých a malých písmen, číslic a symbolů. Nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jak vytvořit složitá hesla je použít bezpečný generátor hesel. Můžeme doporučit například Generátor hesel - Internetový obchod Chrome (google.com)

2. Nikdy nepoužívejte hesla opakovaně

Jedno heslo pro více účtů je pro hackery zlatý důl. Pokud by byl kompromitován pouze jeden z účtů, považujte všechny ostatní účty za ohrožené.

3. Pravidelně aktualizujte hesla

Bezpečnostní experti doporučují měnit hesla každých 90 dní, abyste udrželi své účty v bezpečí a zabránili útokům zlých hráčů.

4. Kontrolujte sílu hesel

Pravidelně vyhodnocujte stav svých hesel. Zjistěte slabá, opakovaně používaná nebo stará hesla a posilte svou on-line bezpečnost novými, komplexními hesly. Pro kontrolu můžete použít ověřené nástroje například
https://passwords.google.com/checkup/start

Zda nebylo Vaše heslo prolomeno můžete ověřit na této adrese Have I Been Pwned: Check if your email has been compromised in a data breach

5. Používejte správce hesel

Používání správce hesel k bezpečnému ukládání hesel a přístupu k nim je nejjednodušší a nejefektivnější způsob, jak zvýšit celkovou bezpečnost on-line. Můžeme doporučit tyto správce hesel

Sdílet článek:
Autor:
Václav Dobiáš

Vedoucí internetového oddělení

 dobias.vaclav@eabm.cz
 +420 777 027 504

Novinky eABM

Novinky nejen ze světa IT
František Fajna | 24. duben 2024

Každá tiskárna si zaslouží být v nejlepší formě. Tu můžete zajistit renovovanými tonery, které nejenže šetří peníze, ale i životní prostředí.

František Fajna | 16. duben 2024

Potřebujete nový web? Váš starý web už je přeci jen příliš starý? Neumí to, co aktuálně potřebujete? Nefunguje vám komunikace s dodavatelem původního webu a chcete to změnit?

František Fajna | 9. duben 2024

Potřebujete notebook pro práci, školní počítač pro děti nebo zařízení pro celou rodinu? V naší nabídce naleznete široký výběr kvalitních produktů za skvělé ceny.