Linux - světově nejpouživanější operační systém

Linux - světově nejpouživanější operační systém

Většina s Vás pokládá za nejrozšířenější operační systém produkt společnosti Microsoft - operační systém Windows. Ve skutečnosti však je nejrozšířenějším operačním systémem Linux, který používáte každý den.

Linux

Linux (nebo GNU/Linux) je označení pro otevřený operační systém, který začal vyvíjet Linus Torvalds již v roce 1991 (první verze pak byla zveřejněna 17. září 1991). Hlavním stavebním kamenem je tzv. linuxové jádro (označované jako Kernel), které naleznete v milionech různých zařízení.

Linux samotný je distribuován v různých platformách s různým označením. Jedná se o například: Ubuntu, Fedora, OpenSuse, Debian, Android, OpenWrt a spousta dalších

Kde tedy naleznete Linux?

  1. Mobilní telefony s Androidem
    Nelze začít jinde, než u Androidu. Ten je postaven na linuxovém jádře a právě Andorid stojí za nejmasovějším rozšířením Linuxu.

  2. Wi-Fi, routery
    Přestože to asi ani netušíte, Linux stojí za řízením a bezpečnosti (firewall) Vaší domácí, ale i firemní sítě.

  3. NAS (diskové pole)
    Ať už se jedná o produkty Synology, QNAP, či další, tak všechny diskové jednotky využívají pro běh linuxové jádro. Výrobci pouze, podobně jako v případě Androidu, nad linuxovým jádrem mají své grafické rozhraní pro správu.

  4. Smart TV (chytré televize)
    Ano, i chytré televize obsahují linuxové jádro, které zajišťuje všechny ty “smart” funkce, které v televizi využíváte.

  5. Servery
    Celosvětově Linux dominuje serverům. A to i superserverům, kdy na 100 nejvýkonnějších nenaleznete nic jiného, než Linux. Facebook, Instagram, Twitter i ostatních www stránek, které navštěvujete běží na linuxových serverech.

  6. Desktop (počítače)
    Jediné místo, kde Linux “prohrává” jsou počítače a notebooky. Tam jej používají především fanoušci a vývojáři. Právě proto se výrobci, jako např. Dell, na podporu Linuxu zaměřili a vyrábějí speciální vývojářské edice s Linuxem.

  7. IoT
    A spousta dalších IoT zařízení, jako jsou setoboxy, počítače v automobilech, lednicích a podobně.

Vidíte, Linux používáte denně a ruku na srdce, žít bez Linuxu by se opravdu nedalo. Operační systém Windows pak naleznete primárně na desktopech, což je jediné místo, kde se Linux prozatím zcela neprosadil.

I vy můžete Linux vyzkoušet na Vašem počítači - zdarma. I bez instalace pomocí tzv. Live spuštění Linuxu např. z flashky.

 

Chcete vyzkoušet Linux?

Neváhejte se obrátit na naše speciality, kteří se Linuxu věnují již spoustu let a používají ho denně nejen k práci, ale i doma k zábavě. Jsou připraveni Vám odprezentovat Linux jak na desktopu (počítači), tak na serverech. Kontaktujte nás na 777 027 509 či emailem na info@eabm.cz

Sdílet článek:
Autor:
Václav Dobiáš

Vedoucí internetového oddělení

 dobias.vaclav@eabm.cz
 +420 777 027 504

Novinky eABM

Novinky nejen ze světa IT
František Fajna | 24. duben 2024

Každá tiskárna si zaslouží být v nejlepší formě. Tu můžete zajistit renovovanými tonery, které nejenže šetří peníze, ale i životní prostředí.

František Fajna | 16. duben 2024

Potřebujete nový web? Váš starý web už je přeci jen příliš starý? Neumí to, co aktuálně potřebujete? Nefunguje vám komunikace s dodavatelem původního webu a chcete to změnit?

František Fajna | 9. duben 2024

Potřebujete notebook pro práci, školní počítač pro děti nebo zařízení pro celou rodinu? V naší nabídce naleznete široký výběr kvalitních produktů za skvělé ceny.