Linux - světově nejpouživanější operační systém

Linux - světově nejpouživanější operační systém

Většina s Vás pokládá za nejrozšířenější operační systém produkt společnosti Microsoft - operační systém Windows. Ve skutečnosti však je nejrozšířenějším operačním systémem Linux, který používáte každý den.

Linux

Linux (nebo GNU/Linux) je označení pro otevřený operační systém, který začal vyvíjet Linus Torvalds již v roce 1991 (první verze pak byla zveřejněna 17. září 1991). Hlavním stavebním kamenem je tzv. linuxové jádro (označované jako Kernel), které naleznete v milionech různých zařízení.

Linux samotný je distribuován v různých platformách s různým označením. Jedná se o například: Ubuntu, Fedora, OpenSuse, Debian, Android, OpenWrt a spousta dalších

Kde tedy naleznete Linux?

  1. Mobilní telefony s Androidem
    Nelze začít jinde, než u Androidu. Ten je postaven na linuxovém jádře a právě Andorid stojí za nejmasovějším rozšířením Linuxu.

  2. Wi-Fi, routery
    Přestože to asi ani netušíte, Linux stojí za řízením a bezpečnosti (firewall) Vaší domácí, ale i firemní sítě.

  3. NAS (diskové pole)
    Ať už se jedná o produkty Synology, QNAP, či další, tak všechny diskové jednotky využívají pro běh linuxové jádro. Výrobci pouze, podobně jako v případě Androidu, nad linuxovým jádrem mají své grafické rozhraní pro správu.

  4. Smart TV (chytré televize)
    Ano, i chytré televize obsahují linuxové jádro, které zajišťuje všechny ty “smart” funkce, které v televizi využíváte.

  5. Servery
    Celosvětově Linux dominuje serverům. A to i superserverům, kdy na 100 nejvýkonnějších nenaleznete nic jiného, než Linux. Facebook, Instagram, Twitter i ostatních www stránek, které navštěvujete běží na linuxových serverech.

  6. Desktop (počítače)
    Jediné místo, kde Linux “prohrává” jsou počítače a notebooky. Tam jej používají především fanoušci a vývojáři. Právě proto se výrobci, jako např. Dell, na podporu Linuxu zaměřili a vyrábějí speciální vývojářské edice s Linuxem.

  7. IoT
    A spousta dalších IoT zařízení, jako jsou setoboxy, počítače v automobilech, lednicích a podobně.

Vidíte, Linux používáte denně a ruku na srdce, žít bez Linuxu by se opravdu nedalo. Operační systém Windows pak naleznete primárně na desktopech, což je jediné místo, kde se Linux prozatím zcela neprosadil.

I vy můžete Linux vyzkoušet na Vašem počítači - zdarma. I bez instalace pomocí tzv. Live spuštění Linuxu např. z flashky.

 

Chcete vyzkoušet Linux?

Neváhejte se obrátit na naše speciality, kteří se Linuxu věnují již spoustu let a používají ho denně nejen k práci, ale i doma k zábavě. Jsou připraveni Vám odprezentovat Linux jak na desktopu (počítači), tak na serverech. Kontaktujte nás na 777 027 509 či emailem na info@eabm.cz

Sdílet článek:
Autor:
Václav Dobiáš

Vedoucí internetového oddělení

 dobias.vaclav@eabm.cz
 +420 777 027 504

Novinky eABM

Novinky nejen ze světa IT
František Fajna | 18. březen 2024

Maximalizujte produktivitu s Microsoft Lists, nástrojem, který Vám umožní nejen efektivně zpracovávat Vaše data, ale především je propojovat a automatizovat jejich zpracování.

Dan Bača | 12. březen 2024

Na konci roku 2023 se přidal mezi nové hrozby pro zařízení ANDROID škodlivý kód Spy.Banker.BUL. Prostřednictvím tohoto škodlivého kódu útočníci šíří bankovní malware Anatsa. Jakmile Anatsa napadne chytrý telefon, zaměří se na bankovní aplikace.

Václav Dobiáš | 6. březen 2024

Používáte Google Analytics či Google ADS na Vašich webech? Pak od 6. 3. 2024 bude potřebovat své cookieš lišty aktualizovat, jinak přijdete o významný zdroj dat.