5 mýtů o správcích hesel

5 mýtů o správcích hesel

Správci hesel jsou bezpečnostními odborníky nejvíce doporučovanými aplikacemi, které zajistí vaši bezpečnost na internetu. Přesto stále spousta lidí váhá tento nástroj používat a často se tak vystavují mnohým internetovým hrozbám. 

V dnešním článku vyvrátíme 5 největších mýtů o správcích hesel a snad Vás přesvědčíme nějaký vyzkoušet.

Mýtus 1: Správci hesel nejsou bezpečné aplikace

Vzhledem k rostoucím útokům na webové stránky a bezpečnostním incidentům se spousta uživatelů obává o bezpečnost těchto aplikací. Autoři dobrých správců hesel však zabezpečují své aplikace tak, aby byly Vaše údaje maximálně chráněny.

Dobrý správce hesel:

  • nezná Vaše hlavní heslo (takže ani hackeři jej nemohou získat),
  • ukládá hesla pouze v šifrované podobě,
  • umí generovat silná a bezpečná hesla.

 

Mýtus 2: Správci hesel nejsou 100% zabezpečeni, takže bych je neměl používat

Žádný nástroj nemůže zaručit Vaši online bezpečnost. Bezpečné heslo lze přirovnat k zámku u dveří - i když budete používat nejbezpečnější variantu zámku, stále bude možné jej překonat. To platí i u bezpečných a generovaných hesel - v těchto případech však bude potřeba na prolomení obrovský výkon a čas.

Alternativou je spoléhat se na vlastní paměť a zapamatovat si všechna vaše přihlašovací jména a hesla - nebo ještě hůře - zapsat je. Tento způsob nevyhnutelně vede k recyklaci (opakovanému použití stejných údajů) hesel nebo používání variací - špatný zvyk, který však hackeři milují.

Správci hesel mohou být tak účinným bezpečnostním nástrojem, protože nám pomáhají zlepšovat špatné návyky. S nainstalovaným správcem hesel v počítači a telefonu je mnohem snazší mít přihlašovací údaje stále u sebe, abyste mohli používat jedinečná a silná hesla.

 

Mýtus 3: Uložením všech hesel na jednom místě jste zranitelní vůči hackerům

V závislosti na správci hesel mohou být Vaše hesla uložena buď přímo na Vašem počítači či nějakém vzdáleném serveru. Tato data jsou bezpečně zašifrována a pokud by útočník (hacker) tento soubor získal, stejně by neměl přístup k Vašim přihlašovacím údajům.

 

Mýtus 4: Pamatování všech mých hesel je bezpečnější

Jelikož byste správně měli pro každou službu či webovou stránku používat rozdílné přístupové údaje, reálně byste si museli pamatovat desítky či spíše stovky různých přístupových údajů, což rozhodně není v lidských silách. Navíc na některé internetové stránky přistupujeme jen výjimečně a heslo tak rychle zapomeneme.

Pamatování hesel pak vede k používání jednoho hesla pro všechny služby, což Vás vystavuje daleko vyšší bezpečnostní hrozbě odcizení.

 

Mýtus 5: Nastavení správce hesel je složité

Samozřejmě, že zapsání všech hesel do správce hesel není otázkou pár minut. Nikdo Vás však nenutí přepsat všechna svá hesla do správce hesel najednou. Naopak je praktičtější postupně svá hesla na jednotlivých webech nejen zapisovat do správce hesel, ale zároveň je měnit za nová bezpečná hesla.

Po dokončení tak budete mít nejen všechna svá hesla ve správci hesel, ale navíc budete mít na všech webech použitá jedinečná, silná a bezpečná hesla.

 

Začněte používat správce hesel již dnes!

Se správným výběrem nejlepšího správce hesel pro vás, vaší rodinu či společnost, vám velmi rádi poradíme. Mějte svá hesla v bezpečí již dnes, stačí nám zavolat na tel. 777 027 509 či napsat emailem na helpdesk@eabm.cz.

Sdílet článek:
Autor:
Václav Dobiáš

Vedoucí internetového oddělení

 dobias.vaclav@eabm.cz
 +420 777 027 504

Novinky eABM

Novinky nejen ze světa IT
František Fajna | 24. duben 2024

Každá tiskárna si zaslouží být v nejlepší formě. Tu můžete zajistit renovovanými tonery, které nejenže šetří peníze, ale i životní prostředí.

František Fajna | 16. duben 2024

Potřebujete nový web? Váš starý web už je přeci jen příliš starý? Neumí to, co aktuálně potřebujete? Nefunguje vám komunikace s dodavatelem původního webu a chcete to změnit?

František Fajna | 9. duben 2024

Potřebujete notebook pro práci, školní počítač pro děti nebo zařízení pro celou rodinu? V naší nabídce naleznete široký výběr kvalitních produktů za skvělé ceny.