Webové stránky s www nebo bez?

Webové stránky s www nebo bez?

Mezi marketéry již dlouhá léta zaznívá jedna mantra - internetové stránky musí mít na začátku vždy www. Dnes si však tento mýtus vyvrátíme.

Doménová jména

Abychom pochopili, co vlastně www na začátku webu znamená, je potřeba si prvně v krátkosti vysvětlit základní pojmy doménových jmen.

  1. Domény nejvyššího řádu (tzv. TLD)
    Jedná se primárně o národní domény jako jsou např. .CZ, .DE, .SK či generické domény jako např. .ORG, .INFO
  2. Doménová jména (domény druhé úrovně)
    Jedná se o doménová jména, která lze zakoupit - jako např. eabm.cz, seznam.cz a podobně
  3. Doménová jména 3. a nižší úrovně
    Před domény druhé úrovně lze vytvářet další názvy jako je právě www.eabm.cz, helpdesk.eabm.cz, obchod.eabm.cz a další.

Obecně pak platí, že čím nižší úroveň doménového jména, tím horší má web pozici u vyhledávačů. Domény 3. úrovně jsou historicky bez penalizací, v případě 4. úrovně a nižší to již tak dobré není.

eabm.cz vs www.eabm.cz

Osobně doporučuji u nových projektů volit variantu bez www, jako je to např. u našich internetových stránek, kde hlavní doménou je varianta bez www (https://eabm.cz). U webů, které mají delší historii a jako primární doménu mají s www je vhodné tento název zachovat.

Přesměrování

V žádném případě se nemusíte bát, že by Vás návštěvníci na webu nenašli. Standardem je tzv. přesměrování. To značí, že pokud někdo do vyhledávače dá adresu s www či bez www je návštěvník přesměrován na správnou variantu aniž by to poznal.

Google Chrome nezobrazuje www

Google Chrome začal od verze 76 skrývat nejen protokol (http a https) ale také subdoménu (či doménu 3. úrovně) www.

Domény 4. úrovně

Pro produkční (funkční) internetové stránky by se vůbec neměly používat domény 4. úrovně. Tedy ani varianty ve stylu: www.obchod.eabm.cz. V těchto případech doporučujeme zakoupit pro tyto weby samostatné domény.

 

Potřebujete poradit?

Plánujete nákup domény, používáte domény 4. či vyšší třídy nebo jen řešíte špatnou dohledatelnost Vašeho webu? Neváhejte se na nás kdykoliv obrátit na 777 027 509 či info@eabm.cz.

Sdílet článek:
Autor:
Václav Dobiáš

Vedoucí internetového oddělení

 dobias.vaclav@eabm.cz
 +420 777 027 504

Novinky eABM

Novinky nejen ze světa IT
František Fajna | 18. březen 2024

Maximalizujte produktivitu s Microsoft Lists, nástrojem, který Vám umožní nejen efektivně zpracovávat Vaše data, ale především je propojovat a automatizovat jejich zpracování.

Dan Bača | 12. březen 2024

Na konci roku 2023 se přidal mezi nové hrozby pro zařízení ANDROID škodlivý kód Spy.Banker.BUL. Prostřednictvím tohoto škodlivého kódu útočníci šíří bankovní malware Anatsa. Jakmile Anatsa napadne chytrý telefon, zaměří se na bankovní aplikace.

Václav Dobiáš | 6. březen 2024

Používáte Google Analytics či Google ADS na Vašich webech? Pak od 6. 3. 2024 bude potřebovat své cookieš lišty aktualizovat, jinak přijdete o významný zdroj dat.