Webkamera Stezky Valaška

Webkamera Stezky Valaška

Občas jsou některé úkoly pro spoustu firem a odborníků doslova neřešitelné. I toto byl případ online kamery umístěné na Stezce Valaška, kdy nikdo nebyl schopen zajistit nepřetržitý online přenos z této kamery. A právě proto se obrátili na nás, abychom jim s tímto problémem pomohli.

Stezka Valaška

Stezka Valaška je dřevěnou stezkou v oblacích postavenou na Pustevnách. Z vrcholu této stezky máte překrásný výhled nejen na Pustevny a Radhošť, ale i na celé okolí. Délka celé trasy je 394 metrů a v nejvyšším bodě je 15,2 metrů od země.

Hlavní atrakcí je pak prosklený výstupek, jenž návštěvníkům slouží k pořízení nádherných a jedinečných fotografií. Také proto je na toto místo zaměřena webkamera, jejíž provoz nyní zajištujeme.

Online přenos ve FullHD

Klient požadoval umístit na svůj web stezkavalaska.cz online přenos z webkamery. Přestože se Vám může zdát, že se jedná o banání úkol, tak z horských středisek toto nenabízí nikdo. Ostatní se vydali cestou online přehrávání záznamů z kamer s 10 - 60 minutovým zpožděním.

Toto však klient nechtěl, jelikož pro něj a jeho návštěvníky je důležitý opravdu aktuální stav na stezce.

Youtube

Našim původním plánem bylo streamování videa na Youtube. Důvodů pro tuto volbu bylo opravdu mnoho - kromě toho, že toto řešení máme již otestováno, tak především by klient získal obsah pro tuto sociální síť a mohl by s touto síti dále pracovat.

Bohužel Youtube zpřísnil pravidla a online přenos u nových Youtube kanálů nelze vložit do webu, bez splnění spousty podmínek. Museli jsme tedy změnit platformu.

Twitch

Twitch byl pro nás jasnou volbou. Služba se doslova specializuje na streamování videí, což jsme přesně potřebovali.

Upravit naše servery, aby toto video místo na Youtube posílalo na Twitch již nebylo nijak náročné.

Technické řešení

Jak jsem již uvedl, pro online stream je potřeba náš server, který zajišťuje konverzi videa z webkamery na streamovací server. Webkamery samotné toto neumožňují - ty často umožňují pouze jeden souběžný přenos. My však potřebovali zajistit přenos pro desítky návštěvníků v jeden okamžik.

Technicky to pak funguje tak, že náš server provádí online konverzi video streamu z kamery s posílá jej na Twitch či Youtube. Dokonce umíme posílat jeden stream na více serverů zároveň.

Toto řešení je však výkonostně dosti náročné. Jelikož se jedná o výkon pro online konverzi videa, tak je potřeba počítat s vysokým datovým tokem, který je stejný na vstupu i výstupu (je tedy dvojnásobný). U FullHD videí počítejte s cca 5 Mbps, což rozhodně poznáte.

Podívejte se na online na Stezku Valaška:

 

Neutíkáme před žádným problémem

Máte nějaký technický problém se kterým si Vy či Váš dodavatel neumí poradit? Neváhejte se na nás obrátit, každý úkol je pro nás výzvou a doposud jsme nenarazili na úkol, jenž bychom nedokázali vyřešit.

Sdílet článek:
Autor:
Václav Dobiáš

Vedoucí internetového oddělení

 dobias.vaclav@eabm.cz
 +420 777 027 504

Novinky eABM

Novinky nejen ze světa IT
František Fajna | 16. duben 2024

Potřebujete nový web? Váš starý web už je přeci jen příliš starý? Neumí to, co aktuálně potřebujete? Nefunguje vám komunikace s dodavatelem původního webu a chcete to změnit?

František Fajna | 9. duben 2024

Potřebujete notebook pro práci, školní počítač pro děti nebo zařízení pro celou rodinu? V naší nabídce naleznete široký výběr kvalitních produktů za skvělé ceny.

František Fajna | 3. duben 2024

Získejte pozornost a působivý vzhled na Vašich webových stránkách pomocí ikon. Přidáním ikon do designu nejen zvýšíte atraktivitu vašich stránek, ale také usnadníte navigaci pro vaše návštěvníky.