Linux = perfektní desktop

Linux = perfektní desktop

V předchozích článcích jsme si ukázali, jak můžete díky Linuxu mít dokonalou herní či kancelářskou sestavu. V dnešním článku si ukážeme, proč mít Linux jako hlavní operační systém.

Bezpečnost

Linux je od počátku postaven s vysokým důrazem na bezpečnost. Již samotná koncepce v základu odděluje jednotlivé uživatelské účty od samotného systému. Navíc již pár let disponuje rozhraním, jenž umožňuje spouštět aplikace v tzv. sanboxovaném módu, díky kterému nemá aplikace přístup k uživatelským souborům.

Aktualizace

Aby systém byl bezpečný, je potřeba, aby byl aktualizovaný. I v Linuxu tedy probíhají pravidelné aktualizace. Oproti Windows není však potřeba neustále operační systém restartovat - Linux umí jen přestartovat služby a aplikace, které to vyžadují a vy můžete pracovat bez omezení.

Kompatibilita

V dnešní době již téměř neexistují problémy s hardwarovou kompatibilitou. Občas sice můžete narazit na uzavřený hardware, kde výrobce nepodporuje nic jiného než Windows, častěji však s ovladači nebude vůbec žádný problém. Linux navíc ovladače nainstaluje sám za Vás.

Spousta softwaru

Pro Linux existují tisíce aplikací, jenž můžete často zcela zdarma používat. K dispozici máte všechny známé prohlížeče (Firefox, Google Chrome, Operu, …), kancelářské balíky (Libre Office), ekonomické softwary (Flexibee) a spoustu her. Navíc díky emulátorům (PlayOnLinux) není problém spustit i složitější aplikace na Linuxu (např. Core, Adobe a další).

Určitě tak naleznete software, který Vám bude vyhovovat.

 

Nízké hardwarové nároky

Linux má svou architektůru postavenou zcela rozdílně oproti Windows. Můžete jej tak používat na méně výkonném hardwaru, ale především i na počítačích, které již z nějakého důvodu nezvládnou poslední aktualizace Windows 10.

Nemusíte tak vyhazovat funkční počítač jen proto, že nestačí pro Windows 10.

 

Cena

Hlavní výhodou opensource a tedy i Linuxu je cena. Za pořízení Linuxu a ani většiny softwaru nemusíte dát ani korunu. Přesto se jedná o plnohodnotný software, jenž Vám zajistí vše co potřebuje a nijak Vás nebude omezovat.

Podpora

Kolem Linuxu existuje i v České republice obrovská komunita, jenž je Vám ráda poradí s jakýmkoliv dotazem či problémem.

Hezky Česky

Nespornou výhodou je, že systémy jsou plně lokalizovány takže nemusíte mít strach, že se se svým počítačem nedomluvíte.

Proč tedy nevyzkoušet Linux?

Neváhejte se na nás obrátit, rádi Vám ukážeme všechny možnosti Linuxu a pomůžeme Vám s přechodem na opensource. Neváhejte nás kontaktovat buď emailem na info@eabm.cz nebo telefonicky na 777 027 509.

Sdílet článek:
Autor:
Václav Dobiáš

Vedoucí internetového oddělení

 dobias.vaclav@eabm.cz
 +420 777 027 504

Novinky eABM

Novinky nejen ze světa IT
František Fajna | 24. duben 2024

Každá tiskárna si zaslouží být v nejlepší formě. Tu můžete zajistit renovovanými tonery, které nejenže šetří peníze, ale i životní prostředí.

František Fajna | 16. duben 2024

Potřebujete nový web? Váš starý web už je přeci jen příliš starý? Neumí to, co aktuálně potřebujete? Nefunguje vám komunikace s dodavatelem původního webu a chcete to změnit?

František Fajna | 9. duben 2024

Potřebujete notebook pro práci, školní počítač pro děti nebo zařízení pro celou rodinu? V naší nabídce naleznete široký výběr kvalitních produktů za skvělé ceny.