Linux jako herní pc

Linux jako herní pc

Herní vývojáři linux dlouhodobě opomíjeli a hry pro Linux vznikaly spíše výjimečně. Doba se však změnila a na Linuxu si zahrajete spoustu her, často i lépe než na Windows.

Abychom však Linuxu nekřivdili, i v minulosti existovala spousta her i pro Linux. Vzpomeňme na oblíbenou “Battle For Wesnoth”, SuperTuxKart, OpenTTD a spoustu dalších. Linux však od počátku byl spíše operační systém pro vývojáře a programátory, takže hry nebyly tím, co uživatelé primárně vyhledávali.

Steam

To se však změnilo a největší herní boom Linux zaznamenal po uvedení Windows 8, kdy firma Valve (stojí za herní platformou Steam) uznala, že přístup Microsoftu není optimální a začala tak vytvářet vlastní linuxovou herní platformu a především motivovala vývojáře k vytváření multiplatformních her.

Díky tomu spousta her vychází současně jak pro Windows tak pro Linux. Krásnou ukázkou pak je série Civilization, jejiž nové verze si zahrajete nejen na Windows, ale také na Linuxu.

PlayOnLinux

Aneb hrejte hry, které si na Windows již nezahrajete.

V Linuxu si zahrajete i hry, které nejsou přímo pro Linux určené díky různým emulátorům. Mezi nejznámější a nejlepší pak patří PlayOnLinux, jenž umožňuje spustit doslova tisíce her a aplikací určených výhradně pro Windows.

Výhodou tohoto emulátoru je obrovská databáze kompatibilních her a aplikací, ale především podpora i starších her, které v nových Windows 10 již podporované nejsou.

Proč hrát na Linuxu?

Díky Linuxu si tak můžete zahrát spoustu her, které Vám již nových Windows nikdy nepoběží. Navíc ze zkušenosti mohu říci, že často Vám hry poběží s nižšími hardwarovými nároky, než na Windows.

Např. Half-Life 2 jsem hrál v nejvyšší kvalitě na Celeronu s integrovanou grafikou.

Co si zahrát na Linuxu?

Her na Linuxu existuje opravdu hodně. Níže Vám uvádíme seznam deseti dle nás nejzajímavějších:

  1. CS:Go + CS Source
  2. Dota 2
  3. Civilization V, VI
  4. Team Fortress 2
  5. ARK
  6. Rise of the Tomb Raider
  7. Metro 2033/Last Light
  8. XCOM 2
  9. Master of Orion
  10. Shadow of Mordor

 

Play on Linux :)

Chcete si zahrát na Linuxu své oblíbené hry, které nyní již na Windows nespustíte? Neváhejte se na nás obrátit, rádi Vám vše ukážeme a pomůžeme Vám s instalací Linuxu i Vašich oblíbených her.

Sdílet článek:
Autor:
Václav Dobiáš

Vedoucí internetového oddělení

 dobias.vaclav@eabm.cz
 +420 777 027 504

Novinky eABM

Novinky nejen ze světa IT
František Fajna | 24. duben 2024

Každá tiskárna si zaslouží být v nejlepší formě. Tu můžete zajistit renovovanými tonery, které nejenže šetří peníze, ale i životní prostředí.

František Fajna | 16. duben 2024

Potřebujete nový web? Váš starý web už je přeci jen příliš starý? Neumí to, co aktuálně potřebujete? Nefunguje vám komunikace s dodavatelem původního webu a chcete to změnit?

František Fajna | 9. duben 2024

Potřebujete notebook pro práci, školní počítač pro děti nebo zařízení pro celou rodinu? V naší nabídce naleznete široký výběr kvalitních produktů za skvělé ceny.