Nová phishingová kampaň je zaměřena na uživatele Gmailu

Nová phishingová kampaň je zaměřena na uživatele Gmailu

V současnosti se objevují nové případy phishingové kampaně cílící na uživatele e-mailové služby Gmail. Uživateli, který je obětí útoku, v takovém případě příjde e-mail s přílohou, která se tváří jako PDF dokument, jehož náhled je možné zobrazit přímo z Gmailu.

Při kliknutí na přílohu, která je ovšem ve skutečnosti pouze vložený obrázek, je uživatel přesměrován na phishingovou stránku vypadající jako přihlášení do služby Gmail. URL takové stránky začíná důvěryhodně vypadajícím řetěžcem “data:text/html,https://accounts/google.com”, za kterým je ovšem dlouhá řada tzv. bílých znaků a tím je skrytý následující škodlivý kód. Škodlivý kód přesměruje uživatele na finální phishingovou stránku.

Na útoku je zajímavé, že v případě kompromitace uživatelského účtu do něj útočnící téměř okamžitě přistupují s cílem získat kontakty oběti a také některé minulé konverzace, které pak používají k dalšímu šíření phishingu. Jako ochrana je doporučeno použivání dvoufaktorové autentizace.

Sdílet článek:
Autor:
Václav Dobiáš

Vedoucí internetového oddělení

 dobias.vaclav@eabm.cz
 +420 777 027 504

Novinky eABM

Novinky nejen ze světa IT
Václav Dobiáš | 1. březen 2024

Akční nabídka pro duben 2024.

Václav Dobiáš | 26. březen 2024

Přečtěte si informace o nejnovějších aktualizacích Microsoft Teams a o tom, jak mohou být pro vás a vaši organizaci přínosné. Každý si zde najde něco pro sebe, od nových vylepšení schůzek až po vylepšení chatů, schůzek, Teams Phone, Teams Rooms a zařízení.

František Fajna | 18. březen 2024

Maximalizujte produktivitu s Microsoft Lists, nástrojem, který Vám umožní nejen efektivně zpracovávat Vaše data, ale především je propojovat a automatizovat jejich zpracování.