Google Chrome: konec Windows XP?

Google Chrome: konec Windows XP?

Google informoval o ukončení podpory Google Chrome pro Windows XP. Nadále již nebudou vycházet nové aktualizace tohoto oblíbeného internetového prohlížeče.

Kdy a kdo?

V březnu 2016 společnost Google ukončí podporu Google Chrome pro Windows XP, Windows Vista a OS X 10.6, 10.7, 10.8. Podpora Windows XP končí více jak 2 roky po ukončení podpory ze strany Microsoftu. U Windows Vista je tomu naopak - podpora končí rok před ukončením podpory tohoto operačního systému.
U OS X je podpora již ukončena nebo bude ukončena v následujících měsících.

Nastává tedy opravdu konec Windows XP?

Windows XP již opravdu vymizely z běžných počítačů a zůstaly pouze u pár uživatelů, kteří na tomto operačním systému stále setrvávají. Z naší zkušenosti se jedná především o osoby staršího věku, které nemají prostředky na nákup nového počítače (jejich aktuální PC Windows 10 nezvládnou). Bohužel právě tyto osoby jsou náchylné na nesprávné zacházení s počítačem a internetem. Jsou tak velmi snadno vystavené na pospas internetovým podvodníkům, hackerům aj. Windows XP je v dnešní době opravdu nebezpečný operační systém.
Pokud někoho takového v rodině máte, pomožte mu se tohoto nebezpečného systému zbavit. Možností je několik:

1. Upgrade na vyšší verzi Windows

Pokud má dostatečně výkonný hardware, je nejjednodušší cestou upgradovat na vyšší verzi Windows -> na Windows 7, 8, 10. Doporučujeme provést tzv. čistou instalaci a aktualizaci všech programů pro zajištění 100% funkčnosti. Před zahájením aktualizace je potřeba počítač zazálohovat.

2. Zakoupení nového PC / notebooku / tabletu

Pokud hardware není dostatečný, doporučujeme zakoupit nový s již předinstalovaným systémem. Pokud daná osoba netrvá přímo na PC, doporučili bychom spíše koupi notebooku, který má nižší spotřebu a je také mnohem kompaktnější.
Pokud je senior zdatný na techniku a počítač používá pouze na internet, doporučujeme zvážit nákup tabletu. Seznamování s tabletem  bude sice na začátku trochu složitější, ale výhody v podobě mobility, výdrže a ceny převáží všechna negativa.

3. Přechod na Linux

Poslední varianta je rozhodně tou nejlevnější. Linux je operační systém, který je zcela zdarma a kompletně v češtině. Rozhraní je trochu odlišné od prostředí Windows, ale každý se v něm velice rychle zorientuje. Tento systém je bezpečný, nenáročný (na plynulý provoz stačí i velmi starý počítač), rychlý a uživatelsky přívětivý.

Nevíte, kterou variantu zvolit?

Nevadí, navštivte nás a naši technici Vám navrhnou nejlepší řešení přímo pro Vás. Pokud by jste měli zájem o představení Linuxu, můžete se rovněž obrátit na naše linuxové specialisty, kteří Vám rádi vše vysvětlí i předvedou.

Sdílet článek:
Autor:
Václav Dobiáš

Vedoucí internetového oddělení

 dobias.vaclav@eabm.cz
 +420 777 027 504

Novinky eABM

Novinky nejen ze světa IT
Václav Dobiáš | 1. březen 2024

Akční nabídka pro duben 2024.

Václav Dobiáš | 26. březen 2024

Přečtěte si informace o nejnovějších aktualizacích Microsoft Teams a o tom, jak mohou být pro vás a vaši organizaci přínosné. Každý si zde najde něco pro sebe, od nových vylepšení schůzek až po vylepšení chatů, schůzek, Teams Phone, Teams Rooms a zařízení.

František Fajna | 18. březen 2024

Maximalizujte produktivitu s Microsoft Lists, nástrojem, který Vám umožní nejen efektivně zpracovávat Vaše data, ale především je propojovat a automatizovat jejich zpracování.