Dvoufázová autentizace aneb vyšší bezpečnost! Proč to lidé podceňují?

Dvoufázová autentizace aneb vyšší bezpečnost! Proč to lidé podceňují?

V dnešní době je důležité, abyste si dvoufázové ověření na Vašich účtech (Facebook, Google, internetové bankovnictví, Microsoft, PayPal, Dropbox, E-mail a další ...) nastavili, z důvodu větší bezpečnosti. Proč?

 

Pravda je totiž taková, že velká většina lidí stále používá nejzákladnější ověřování pomocí jména a hesla, které už v dnešní době jednoduše nestačí. Co to vlastně ta dvoufázová autentizace (Two Factor Authentication) je? Jde o proces, který přidá k nejjednoduššímu ověření (jméno a heslo) další nezávislou metodu. V tomto článku se podíváme na metodu ověření pomocí mobilního telefonu a řekneme si hlavní výhody a nevýhody.

Grunex 2021 je první vlaštovkou herních sestav s procesory Intel 10. generace. Ve své první revizi nabídne konkrétně Core i5-10400F. Další představí již brzy.

 

Jak to vlastně u mobilního telefonu funguje

  1. Prvním krokem je si samotné dvoufázové ověření zapnout a zadat tel. číslo, na které do SMS zpráv dorazí kód k ověření. Většinou se jedná o kód, který je časově omezený, tzn. že pokud jej do určitě doby nezadáte, bude proces ověření neúspěšný a vyzve Vás to k dalšímu zaslání kódu.
  2. V druhém kroku zadáte ověřovací kód z Vašeho mobilního zařízení do Vašeho účtu (např. výše zmíněné internetové bankovnictví, Facebook, Email …).
  3. V momentě, kdy to potvrdíte, se dostanete na svůj účet.

 

bezpečnost především

 

Výhody

  1. Pokud někdo nabourá Váš účet, nedostane se do něj bez Vašeho mobilního zařízení
  2. Větší bezpečnost díky neustálému generování kódů
  3. Kódy, který byly použity jsou automaticky nahrazeny, aby byl k dispozici vždy platný kód

 

Nevýhody

  1. Pokud je Váš telefon ztracen, odcizen nebo ho nemáte u sebe, autentizace bude nemožná
  2. Telefon musíte mít pořád u sebe
  3. Nutnost hlídat baterii a signál telefonu

 

Výsledek?

Na první pohled to možná vypadá, že nevýhod je více, jak výhod. Opak je však pravdou. Hned několik nevýhod se vytratí už jen tím, jak mobilní zařízení denně používáte. Denně ho máte u sebe snad skoro 24 hodin v kuse a baterii pravidelně také nabíjíte, už jen z toho důvodu, že prostě nechcete mít mobil vybitý. SMS zprávy také ve většině případů účtovány vůbec nejsou.

Nutno tedy dodat, že po zamyšlení se nad daným problémem a jejím vyhodnocením se dá jednoduše dojít k závěru, že dvoufázová autentizace opravdu má smysl, a pokud chce být člověk na internetu opravdu ve větším bezpečí, je její aktivace povinnost.

 

Narazili jste na nějaký problém či něčemu nerozumíte?

Kontaktujte nás telefonicky na 777 027 509 či emailem na obchod@eabm.cz a my Vám rádi pomůžeme.

Sdílet článek:

Novinky eABM

Novinky nejen ze světa IT
František Fajna | 18. březen 2024

Maximalizujte produktivitu s Microsoft Lists, nástrojem, který Vám umožní nejen efektivně zpracovávat Vaše data, ale především je propojovat a automatizovat jejich zpracování.

Dan Bača | 12. březen 2024

Na konci roku 2023 se přidal mezi nové hrozby pro zařízení ANDROID škodlivý kód Spy.Banker.BUL. Prostřednictvím tohoto škodlivého kódu útočníci šíří bankovní malware Anatsa. Jakmile Anatsa napadne chytrý telefon, zaměří se na bankovní aplikace.

Václav Dobiáš | 6. březen 2024

Používáte Google Analytics či Google ADS na Vašich webech? Pak od 6. 3. 2024 bude potřebovat své cookieš lišty aktualizovat, jinak přijdete o významný zdroj dat.