Pozor. Od 23. 9. 2020 platí povinná pravidla přístupnosti webových stránek obcí a škol

Pozor. Od 23. 9. 2020 platí povinná pravidla přístupnosti webových stránek obcí a škol

Upozorňujeme na blížící se datum, kdy veškeré internetové stránky obcí a škol musí splňovat pravidla přístupnosti www stránek, což je soubor technických pravidel, která zajišťují dostupnost informací a bezproblémové používání webových stránek bez ohledu na typ zařízení. Díky této přístupnosti se tak uživatelé, včetně seniorů a zdravotně hendikepovaných občanů, snadno orientují bez ohledu na zařízení, které pro přístup k internetu používají. Stránky jsou optimalizovány pro stolní počítače, mobilní telefony, tablety, čtečky, případně i chytré televize.

Samotný zákon sjednocuje pravidla na území EU a týká se měst, obcí, mikroregionů a škol. U škol musí být přístupné všechny povinně zveřejňované informace. Legislativa vychází z příslušné evropské směrnice a v prostředí ČR je nově zákon prováděn zákonem č. 99/2019 Sb. Ten stanovuje technická pravidla, jak má přístupné zveřejňování informací vypadat.

Základní pravidla přístupnosti:

  • Patička webu musí obsahovat odkaz na stránku „Pravidla přístupnosti“ s kontaktem na správce webové prezentace.
  • V pravidlech přístupnosti je třeba uvést všechny části webové prezentace, které nejsou přístupné a důvod jejich nepřístupnosti.
  • V pravidlech přístupnosti musí být popsáno, jak má návštěvník postupovat v případě podezření, že stránky, respektive jejich část nejsou přístupné.
  • Popisky webu, zejména titulky a popisky obrázků, musí být vždy správně vyplněné.
  • Rozcestníky na webu musí být vytvořeny funkčně správně.
  • Na webu by měla být správně využívána hierarchie nadpisů.
  • Podtržení musí být využíváno výhradně pro označení hypertextových odkazů. Není tak možné tímto způsobem zvýrazňovat text.
  • Text musí být snadno čitelný na všech zařízeních, tzn. zvolit vhodné fonty a jejich velikosti a brát v potaz další faktory, jako je třeba dobrý kontrast mezi pozadím textu a barvou písma.

Komplexní přehled pravidel přístupnosti naleznete na www.pravidla-pristupnosti.cz

Přístupnost stránek můžeme řešit samostatnou mobilní a desktopovou verzi webu, mobilní aplikací nebo responzivními stránkami, které navrhujeme klientům nejčastěji. Díky responzivního webu se Vaše stránky automaticky přizpůsobí aktuálnímu zařízení, ze kterého uživatel stránky navštěvuje.

Zbývá už pak jen ošetřit výše uvedená základní pravidla přístupnosti a máte splněné povinnosti zákona 99/2019 Sb.

 

V případě Vašeho zájmu se rádi podíváme, jak je na tom Váš web a navrhneme nejlepší řešení s ohledem na cenu a funkčnost vašich stránek.

Kontaktujte nás emailem na obchod@eabm.cz nebo zavolejte na 777 027 509. Vytvoříme Vám nabídku na míru pro přístupnost webu.

Sdílet článek:

Novinky eABM

Novinky nejen ze světa IT
František Fajna | 18. březen 2024

Maximalizujte produktivitu s Microsoft Lists, nástrojem, který Vám umožní nejen efektivně zpracovávat Vaše data, ale především je propojovat a automatizovat jejich zpracování.

Dan Bača | 12. březen 2024

Na konci roku 2023 se přidal mezi nové hrozby pro zařízení ANDROID škodlivý kód Spy.Banker.BUL. Prostřednictvím tohoto škodlivého kódu útočníci šíří bankovní malware Anatsa. Jakmile Anatsa napadne chytrý telefon, zaměří se na bankovní aplikace.

Václav Dobiáš | 6. březen 2024

Používáte Google Analytics či Google ADS na Vašich webech? Pak od 6. 3. 2024 bude potřebovat své cookieš lišty aktualizovat, jinak přijdete o významný zdroj dat.