Převzali jsme a web massag.com a předělali do našeho CMS

Převzali jsme a web massag.com a předělali do našeho CMS

Reklamní agentura informovala klienta, u zcela nového webu, že ukončuje webové služby a web je třeba převést pod jinou společnost. To vše za 30 dní. I přes spoustu problémů se nám to však podařilo a web massag.com nyní běží na našem redakčním systému

Ukončení služby se šibeniční termínem

Ještě nikdy jsme se nesetkali, aby nějaká firma doslova ze dne na den ukončila některou ze svých služeb, a klienty postavila doslova před hotovou věc - převeďte svůj web na jiný cms systém (nepředáme zdrojové kódy našeho systému, pouze data).

Specialita webu massag.com byla v tom, že nebyl ani půl roku starý.

Klientovi tedy nezbylo nic jiného, než oslovit nás, jestli jsme mu schopni z této svízelné situace pomoci. My se této výzvy nezalekli a to jsme nevěděli, kolik problémů nás čeká.

Dostupná data

Jediné, co nám agentura dodala, byl export databáze a obrázky. Databáze na první a ani druhý či třetí pohled neměla jasnou strukturu dat a nám nezbylo než projít jednu tabulku za druhou (a že jich bylo opravdu mnoho) a porovnávat s obsahem webu. Byla to opravdu mravenčí práce, ale podařilo se nám nějakou logiku najít a vytvořit migrační script, jenž dokázal data úspěšně zmigrovat.

V případě dat nastala ještě jedna úsměvná situace, kdy nám agentura exportovala data pro migraci, která však nebyla aktuální. To jsme však zjistili, až po kompletním připravení webu, kdy klient kontroloval data. Nechybělo toho mnoho, ale špatně se chybějící úpravy dohledávaly.

Překlady 1:1

Redakční systém umožňoval překlady pouze 1:1, což je sice u mnoha CMS systémů běžná praxe, ale často velmi omezující. Při migraci jsme právě zjistili, že na webu se zobrazuje spousta nepřeloženého obsahu. Přece jen, některé informace není v silách uživatelů přeložit (např. aktuality). Proto náš CMS systém překlady řeší systémem 1:N, jenž nabízí více možností.

My jsme všechny tyto nepřeložené informace na webu skryli, aby zahraniční návštěvníci webu nebyli zmateni z českého obsahu.

Obrázky v PNG a v nesmyslných velikostech

Další, co nás překvapilo, bylo používání png obrázků místo jpg. Všechny fotky tak mají mnohem větší velikost. Kromě toho fotky byly často v mnohem vyšších rozlišeních, než bylo potřeba. Velikost webu se díky tomu razantně zvětšila a rychlost načítání webu naopak razantně snížila.

Spousta zbytečného JavaScriptu a CSS

Tím, že agentura používá CMS systém na spoustu dalších webových aplikací, obsahuje spoustu zbytečného javascriptu a CSS stylů. Javascript pak velice zpomaloval načítání celého webu. Po odstranění cca ⅔ kódu se rychlost webu razantně zvýšila.

Chybějící Google Analytics

Přestože web realizovala reklamní agentura, na webu chyběly jakékoliv statistiky. Tedy základní nástroj pro jakoukoliv reklamní agenturu. Absence nás obrovsky překvapila.

Statistiky je potřeba mít vždy, i když je nyní nesledujete, tak až budete chtít mít nějakou PPC kampaň, budou se hodit.

Úspěšně spuštěný web

Web se nám nakonec podařilo úspěšně v časovém limitu převést na nový redakční systém a spustit u nás. Nebylo to vůbec jednoduché a nakonec nám to zabralo mnohem více času, než jsme na počátku čekali. Navíc web měl ještě spoustu dalších menších či větších nedostatků, které již nyní chtěl klient vyřešit po nás.

Web po přechodu pod nás neustále zvyšuje návštěvnost a počty poptávek. To i díky marketingovému týmu klienta, který s webem aktivně pracuje.

Sdílet článek:
Autor:
Václav Dobiáš

Vedoucí internetového oddělení

 dobias.vaclav@eabm.cz
 +420 777 027 504

Novinky eABM

Novinky nejen ze světa IT
Václav Dobiáš | 29. duben 2024

Akční nabídka pro květen 2024.

František Fajna | 24. duben 2024

Každá tiskárna si zaslouží být v nejlepší formě. Tu můžete zajistit renovovanými tonery, které nejenže šetří peníze, ale i životní prostředí.

František Fajna | 16. duben 2024

Potřebujete nový web? Váš starý web už je přeci jen příliš starý? Neumí to, co aktuálně potřebujete? Nefunguje vám komunikace s dodavatelem původního webu a chcete to změnit?