Byly Vaše údaje zcizeny?

Byly Vaše údaje zcizeny?

Jednou z našich základních činností je zabezpečení počítačových sítí, počítačů, dat a informačních systémů. Tato zabezpečení provádíme pomocí vysoce sofistikovaných technologií, které vyžadují odborné znalosti. Dnes si ale ukážeme jak si i běžný uživatel může zkontrolovat zda bylo jeho heslo zneužito. 

Své přístupové údaje jsme vložili do desítek až stovek různých webových stránek. Existuje možnost, že některá ze služeb, do které jste se přihlásili, byla napadena a Vaše údaje odcizeny. Dnes si ukážeme, jak jednoduše ověřit, zda hackeři získali Vaše údaje.

Firefox Monitor

Služeb, které shromažďují údaje z napadených serverů a služeb, existuje několik. My Vám dnes představíme službu společnosti Mozilla - Firefox Monitor, jež je z větší části v češtině. Dokážete si tak sami vše jednoduše zkontrolovat.

Adresa webu:
https://monitor.firefox.com

Na této adrese stačí zadat Vaší emailovou adresu a stránka zkontroluje databázi uniklých údajů. V případě, že byl Váš email nalezen na některém napadeném serveru, budete o tomto faktu informováni včetně data, kdy k napadení došlo.

Mé údaje byly odcizeny

Co si počít, když byly Vaše údaje odcizeny? V prvním kroku je potřeba změnit heslo do napadené služby či webu. Heslo by mělo být bezpečné (ideálně náhodně vygenerované) a uložené do některého správce hesel. Návod, jak vytvořit bezpečné heslo můžete nalézt zde.

Problém však nastává, pokud jste heslo do napadené služby používali i do jiných služeb. V ten moment je potřeba heslo změnit všude. Právě z těchto důvodu je důležité používat více hesel, ideálně pak unikátní heslo pro každou službu.

 

Ochraňte své údaje

Pomůžeme Vám zabezpečit Vaše data na internetu. Neváhejte nás kontaktovat s jakýmkoliv dotazem na email info@eabm.cz či tel. na 777 027 504.

Sdílet článek:
Autor:
Václav Dobiáš

Vedoucí internetového oddělení

 dobias.vaclav@eabm.cz
 +420 777 027 504

Novinky eABM

Novinky nejen ze světa IT
František Fajna | 24. duben 2024

Každá tiskárna si zaslouží být v nejlepší formě. Tu můžete zajistit renovovanými tonery, které nejenže šetří peníze, ale i životní prostředí.

František Fajna | 16. duben 2024

Potřebujete nový web? Váš starý web už je přeci jen příliš starý? Neumí to, co aktuálně potřebujete? Nefunguje vám komunikace s dodavatelem původního webu a chcete to změnit?

František Fajna | 9. duben 2024

Potřebujete notebook pro práci, školní počítač pro děti nebo zařízení pro celou rodinu? V naší nabídce naleznete široký výběr kvalitních produktů za skvělé ceny.