Novinky v Android 10

Novinky v Android 10

Společnost Google, která vyvíjí operační systém Android, vypustila 3. září do světa novou verzi tohoto systému. První z novinek si Google nachystal už v názvu samotného systému. Od roku 2009, kdy byla vydaná verze 1.5, bývá Android pojmenován názvem nějaké sladkosti či cukrovinky (Cupcake, Donut, Nugat, apod.) a první písmeno názvu je vždy další písmeno v abecedě. Dnes již předposlední (devátá) verze Androidu nesla název “Pie” - tedy koláč. V pořadí desátá verze měla tedy být pojmenována pamlskem začínajícím na písmeno Q. Tento systém pojmenování se však Google rozhodl ukončit a nový Android se tedy jmenuje jednoduše “Android 10”.

Toto naštěstí není jediná novinka v novém systému a tak přinášíme seznam nejzajímavějších vylepšení a nových funkcí.

  • Tmavý režim
    Google sice postupně své aplikace barví do tmavých barev, ale nyní bude možné do černé přepnout celý systém, včetně nabídek nastavení apod.
  • Nabídka sdílení
    Nabídka pro sdílení souborů, fotek, zpráv, odkazů a dalších dat byla uživateli dosti kritizována jako nepřehledná. Proto Google tuto nabídku upravil, zrychlil a vylepšil např. o strojové učení.
  • Focus režim
    Focus režim neboli režim soustředění je velice jednoduchý systém, který zajistí, že Vás při práci, či jiné činnosti, nikdo nebude rušit. Pokud si např. nastavíte, že aplikace Gmail se má spouštět v tomto režimu, tak v momentě kdy budete číst emaily, Vás nebude rušit žádná notifikace a Vy se tak můžete soustředit na vyřízení emailů.
  • Správce souborů
    Vylepšení se dočkal také správce souborů v systému Android. Google jej kompletně předělal a měl by být rychlejší, přehlednější a nabídnou nové funkce, jako např. rychlé vyhledávání souborů.
  • Sdílení hesla k Wi-Fi
    Některé telefony již tuto funkci nabízí delší dobu, nyní však toto umožňuje samotný systém Android. Pokud jste přihlášení k zaheslované Wi-Fi a potřebujete k té samé Wi-Fi připojit další zařízení, jednoduše mu heslo nasdílíte pomocí vygenerovaného QR kódu.
  • Vylepšené ovládání gesty
    Ovládání pomocí tlačítek je dle Googlu již zastaralé a tak přichází s přepracovanými gesty pro ovládání systému. Toto již fungovalo i v dřívějších verzích Androidu, nyní by však ovládání mělo být intuitivnější.

Drobnějších novinek a vylepšení bude v novém systému jistě mnohem více, my jsme však vybrali pouze ty nejzajímavější. Upgrade na nový systém obdrží všechny aktuální vlajkové lodě výrobců a někteří výrobci upgrade uvolní také na starší vlajkové lodě nebo zařízení střední třídy. Mezi prvními tradičně budou zařízení Pixel a také zařízení zahrnuty v projektu Android One.

Sdílet článek:
Autor:
Martin Holeček

servisní technik / pracovník dohledového centra

 holecek.martin@eabm.cz
 +420 725 560 710

Novinky eABM

Novinky nejen ze světa IT
František Fajna | 24. duben 2024

Každá tiskárna si zaslouží být v nejlepší formě. Tu můžete zajistit renovovanými tonery, které nejenže šetří peníze, ale i životní prostředí.

František Fajna | 16. duben 2024

Potřebujete nový web? Váš starý web už je přeci jen příliš starý? Neumí to, co aktuálně potřebujete? Nefunguje vám komunikace s dodavatelem původního webu a chcete to změnit?

František Fajna | 9. duben 2024

Potřebujete notebook pro práci, školní počítač pro děti nebo zařízení pro celou rodinu? V naší nabídce naleznete široký výběr kvalitních produktů za skvělé ceny.