Co dokáže matka příroda

Co dokáže matka příroda

V minulém týdnu jsme u jednoho z našich klientů řešili neobvyklou havárii - přímý zásah bleskem. Kolem 19 h se rozezvonil náš hotline telefon a obdrželi jsme zprávu, že horský penzion byl zasažen bleskem.

Po příjezdu byli technici v šoku, jak obrovské škody dokázal blesk napáchat. Namátkou zmiňme například nepojízdný výtah, vyhořelé televizní přístroje, nedostupné ovládání kotelny (netekla teplá voda), nefunkční čerpadla (ve vyšších patrech netekla voda vůbec), poškozený hromosvod, nedostupné internetové připojení včetně hlavních aktivních prvků i záložních linek (routery, switche, antény, apod.) a také spálené kabelové rozvody. Technici podrobně zmapovali a sepsali veškerá zařízení nutná k výměně.

Druhý den v ranních hodinách technici opět vyjeli na místo s jasným cílem - zprovoznit hlavní funkce penzionu - tedy recepční a restaurační systém. Toto se podařilo a tak do 20 hodin od události mohl penzion opět fungovat. Nicméně škody byly opravdu značného rozsahu a opravy vedlejších systémů trvaly několik dalších dnů.

Níže se můžete podívat na fotografie některých zařízení ve stavu “po potyčce s matkou přírodou”.

routeborad

Takový zásah bleskem jsme zažili teprve podruhé. I v prvním případě byly škody doslova astronomické. Přesto se lze i na tyto přírodní katastrofy připravit. Hardware lze nahradit vždy, ale je důležité mít veškerá důležitá data bezpečně zálohovaná.

Rádi Vám zpracujeme risk analýzu s doporučením jak nejlépe zálohovat, aby v případě, že Vás někdy postihne podobná pohroma, nedošlo k žádné ztrátě dat nebo dlouhého omezení provozu.

Sdílet článek:
Autor:
Martin Holeček

servisní technik / pracovník dohledového centra

 holecek.martin@eabm.cz
 +420 725 560 710

Novinky eABM

Novinky nejen ze světa IT
František Fajna | 18. březen 2024

Maximalizujte produktivitu s Microsoft Lists, nástrojem, který Vám umožní nejen efektivně zpracovávat Vaše data, ale především je propojovat a automatizovat jejich zpracování.

Dan Bača | 12. březen 2024

Na konci roku 2023 se přidal mezi nové hrozby pro zařízení ANDROID škodlivý kód Spy.Banker.BUL. Prostřednictvím tohoto škodlivého kódu útočníci šíří bankovní malware Anatsa. Jakmile Anatsa napadne chytrý telefon, zaměří se na bankovní aplikace.

Václav Dobiáš | 6. březen 2024

Používáte Google Analytics či Google ADS na Vašich webech? Pak od 6. 3. 2024 bude potřebovat své cookieš lišty aktualizovat, jinak přijdete o významný zdroj dat.