Je bezpečné ukládat hesla v prohlížeči?

Je bezpečné ukládat hesla v prohlížeči?

Internetové prohlížeče se snaží ulehčit nám uživatelům tvorbu i pamatování hesel tím, že si je uložíme přímo do prohlížeče. Je to ale opravdu bezpečná metoda?

Jednoduchá ale ne zcela bezpečná metoda

Ukládání hesel do prohlížeče má jednu podstatnou vadu - hesla nejsou chráněna žádným hlavním heslem.

Tím, že Vaše hesla nejsou chráněna hlavním heslem, při odcizení počítače či jednodušeji notebooku, se může kdokoliv dostat k Vašemu prohlížeči a tak i ke všem Vašim heslům, které zde máte uložena. Heslo do počítače v tomto ohledu nepomůže.

Jedinou možností, jak hesla v prohlížeči ochránit před zcizením počítače, je mít zašifrovaný harddisk. Tuto možnost má však zapnuto jen málo uživatelů, včetně těch firemních.

Spolehněte se na správce hesel

Nejlepší a také nejsprávnější je spolehnout se na některého ze správců hesel. Je zcela na vás, jakého správce hesel si zvolíte. Vždy byste si ale měli vybrat ten, co Vám bude nejvíce vyhovovat a bude splňovat vše, co od něj budete požadovat.

My se různým správcům hesel věnujeme již dlouhodobě. Podívejte se na některý z námi vyzkoušených:

Sdílet článek:
Autor:
Václav Dobiáš

Vedoucí internetového oddělení

 dobias.vaclav@eabm.cz
 +420 777 027 504

Novinky eABM

Novinky nejen ze světa IT
Václav Dobiáš | 7. květen 2024

Pokud hledáte způsoby, jak zvýšit svou produktivitu pomocí Microsoft Teams, jste na správném místě. V tomto příspěvku se s vámi podělíme o nejnovější dubnové funkce a vylepšení.

Václav Dobiáš | 30. duben 2024

Zálohování dat a serverů je nezbytnou činností všech firem. Při větším množství serverů ale roste i požadovaná kapacita na zálohovacích (backup) jednotkách. Dnes si ale představíme řešení, ve kterém Vám stačí 16 TB na zálohu o velikosti větší než 1 PB (1024 TB).

Václav Dobiáš | 29. duben 2024

Akční nabídka pro květen 2024.