Používáte bezpečná hesla?

Používáte bezpečná hesla?

Svět internetu není bezpečný a je třeba se v něm dobře chránit. Stejně jako máte na domovních dveřích kvalitní a bezpečný zámek, je třeba používat složitá a bezpečná hesla v internetovém světě. Bohužel, spousta lidí stále používá jednoduchá hesla jako “123456” nebo “password” a podobně. Člověk nemusí být hacker, aby takovéto heslo “prolomil”. Podobně slabá hesla jsou jména nebo data narození. Jak by tedy mělo vypadat ideální heslo a jak jej vymyslet? Poradíme Vám.

 

Bezpečné heslo by mělo splňovat několik podmínek:

  • délka
    obecně platí, že čím delší, tím lepší - heslo by nemělo být kratší než 8 znaků (ideálně alespoň 12),
  • složitost
    nestačí mít heslo poskládané jen z malých písmen - používejte malá i velká písmena, číslice a speciální znaky (značně tím zvýšíte bezpečnost hesla),
  • zapamatovatelnost
    heslo musí být složité, ale ne pro Vás - Vy byste si jej měli pamatovat nebo znát nějakou pomůcku, díky níž si na heslo vzpomenete - heslo, které je složité, ale je napsáno na lístečku pod klávesnicí (protože si jej nepamatujete), není bezpečné.

Jak takovéto heslo vytvořit?

Společnost ESET, která tvoří jedny z nejlepších bezpečnostních produktů na světě poskytuje jednoduchý videonávod, jak rychle vytvořit bezpečné heslo.

Jak silné heslo se Vám podařilo vytvořit si můžete zkontrolovat na webu https://howsecureismypassword.net. Zde zadáte své heslo a hned zjistíte, jak dlouho by trvalo počítači Vaše heslo prolomit. Například mé heslo by hackeři prolomili za 297 oktilionů let - tedy 297 000 000 000 000 000 000 000 000 000 let. Jsem tedy celkem v klidu. Zkusíte mne trumfnout?

Na závěr je také třeba zmínit, že pro každou službu byste měli používat jiné heslo, tedy pro přihlášení do internetového bankovnictví, emailu, eshopů atd.. Tímto Vám může vzniknout několik desítek různých hesel. Abyste si je nemuseli všechna pamatovat, existují programy (tzv. správce hesel), které tato hesla uchovávají v zašifrované podobě. Stačí si tedy pamatovat jedno (hlavní) heslo a správce hesel si za Vás bude pamatovat všechna ostatní. Takovýto správce hesel nabízí například již zmiňovaná společnost ESET v rámci jejich produktu ESET Smart Security Premium. Více o správcích hesel si také můžete přečíst v našem článku zde.

Sdílet článek:
Autor:
Martin Holeček

servisní technik / pracovník dohledového centra

 holecek.martin@eabm.cz
 +420 725 560 710

Novinky eABM

Novinky nejen ze světa IT
Václav Dobiáš | 29. duben 2024

Akční nabídka pro květen 2024.

František Fajna | 24. duben 2024

Každá tiskárna si zaslouží být v nejlepší formě. Tu můžete zajistit renovovanými tonery, které nejenže šetří peníze, ale i životní prostředí.

František Fajna | 16. duben 2024

Potřebujete nový web? Váš starý web už je přeci jen příliš starý? Neumí to, co aktuálně potřebujete? Nefunguje vám komunikace s dodavatelem původního webu a chcete to změnit?