Blíží se konec Google Universal Analytics

Blíží se konec Google Universal Analytics

Google oznámil ukončení starší verze Google Analytics (Google Universal Analytics) s tím, že je potřeba přejít na novou verzi Google Analytics 4. Co to pro vás znamená a co se mění?

Google Analytics 4

Google představil novou verzi analytického nástroje Google Analytics v říjnu 2020 pod označením Google Analytics 4 (také označováno jako GA4). Tato nová verze zcela mění pohled na vyhodnocování dat - veškerá analytika je nově postavena na tzv. událostech a parametrech.

GA4 tak přechází na zcela nový datový model (event base) oproti předchozím verzím, které byly postavené na pohledu jednotlivých návštěv.

Nové prostředí GA4 se kompletně změnilo a i jednoduché přehledy mohou být pro nezkušené uživatele značně problematické.

Konec předchozí verze k 1. 7. 2023

Google oznámil ukončení předchozí verze Google Analytics k 1. 7. 2023. Od tohoto data již nebude služba přijímat data. Původní informace pak bude možné zobrazit ještě po dobu dalších 6 měsíců.

Do 1. 7. 2023 doporučuje Google upgradovat na novou verzi.

 

Jak upgradovat na novou verzi Google Analytics 4?

V případě jednoduchých/malých webů “stačí” jen vyměnit sledovací kód. Základní nastavení vám bude stačit pro základní zjištění návštěvnosti. U složitějších webů, kdy je potřeba službu detailně nakonfigurovat a otestovat, doporučujeme vždy dopředu web zanalyzovat a nadefinovat si detailně událost a sledované parametry dopředu.

Kolik to bude stát?

  • Jednoduchý web bez pokročilého nastavení
    Jednorázová cena 2 000,-

  • Složitější web s jednodušším sledováním událostí
    Cena od 5 000,-

  • Detailně nastavená analytika pro analýzu návštěvnosti
    Cena individuálně podle složitosti webu

  • Školení práce s Google Analytics 4
    Cena 2000,- za hodinu

Při řešení analytických nástrojů na vašem webu nezapomeňte, že od 1. 1. 2022 platí nové legislativní podmínky. Více informací naleznete v předchozím článku.

 

Potřebujete pomoc s Google Analytics V4?

Obraďte se na naše odborníky e-mailem na helpdesk@eabm.cz, ti jsou připraveni Vám se vším poradit / nastavit.

Sdílet článek:
Autor:
Václav Dobiáš

Vedoucí internetového oddělení

 dobias.vaclav@eabm.cz
 +420 777 027 504

Novinky eABM

Novinky nejen ze světa IT
František Fajna | 24. duben 2024

Každá tiskárna si zaslouží být v nejlepší formě. Tu můžete zajistit renovovanými tonery, které nejenže šetří peníze, ale i životní prostředí.

František Fajna | 16. duben 2024

Potřebujete nový web? Váš starý web už je přeci jen příliš starý? Neumí to, co aktuálně potřebujete? Nefunguje vám komunikace s dodavatelem původního webu a chcete to změnit?

František Fajna | 9. duben 2024

Potřebujete notebook pro práci, školní počítač pro děti nebo zařízení pro celou rodinu? V naší nabídce naleznete široký výběr kvalitních produktů za skvělé ceny.