Aktualizace Windows Defender a "nátlakový software"

Aktualizace Windows Defender a "nátlakový software"

Zcela jistě jste již při brouzdání po internetu narazili na různé zastrašující zprávy o tom, jak máte zavirovaný a zpomalený počítač. Vyskakují na Vás různá okna, která Vám nabízejí jednoduchou, rychlou kontrolu či optimalizaci počítače a to vše samozřejmě zdarma.

aktualizace windows 10 1

Po kliknutí na ona děsivá okna se Vám do počítače nainstaluje program, který zdánlivě kontroluje Váš počítač a snaží se jej zrychlit nebo zabezpečit. Cílem autorů takových programů a varovných zpráv je buď společně s programem Vám do počítače nenápadně nainstalovat také spoustu adwaru (software, který Vás zahlcuje reklamami, přepíná domovské stránky Vašeho internetového prohlížeče, podstrkuje vlastní vyhledávácí produkt apod.), kterého je poté velice obtížné se zbavit nebo po první provedené kontrole oním jakože optimalizačním programem zobrazí výsledek, který má za úkol Vás pořádně vyděsit.

Autoři jsou v tomto velice vynalézaví, hrozí Vám ztrátou Vašich dat, obrovským počtem nalezených virů ve Vašem počítači, možností odposlechu a sledování různými organizacemi apod. Na všechny tyto problémy pak program nabídne jednoduché, rychlé a stoprocentní řešení… samozřejmě, pokud si koupíte licenci. Takovýmto programům se říká “scareware” neboli “zastrašovací software” či také “nátlakový software”.

pc optimalizer

Dobrou zprávou je, že se Microsoft rozhodl s tímto typem softwaru bojovat. Od 1. března tohoto roku bude všude po světě postupně vypouštěna aktualizace produktu Windows Defender, který je standardně předinstalován v systémech Windows 8 a novějších. Tato aktualizace vylepší Defender právě tak, aby byl schopen rozeznávat a blokovat scareware, a chránit tak uživatele, aby se nestal obětí podvodu. Toto je ze strany Microsoftu úctyhodný krok a nezbývá než doufat, že řešení Microsoftu bude fungovat dobře.

Je ovšem stále třeba být velice obezřetný, a ačkoliv jsou výše uvedené programy často podvodné, neznamená to, že Váš počítač nemůže být nakažen opravdovým virem. Jako ověřenou antivirovou ochranu Vám můžeme zcela doporučit produkty značky ESET, se kterými máme dlouholeté dobré zkušenosti.

 

Pokud Vás toto téma zaujalo a chcete nám položit doplňující dotazy nebo máte zájem o pomoc s Vašim počítačem, neváhejte nás kontaktovat na emailové adrese hotline@eabm.cz

Sdílet článek:
Autor:
Martin Holeček

servisní technik / pracovník dohledového centra

 holecek.martin@eabm.cz
 +420 725 560 710

Novinky eABM

Novinky nejen ze světa IT
František Fajna | 18. březen 2024

Maximalizujte produktivitu s Microsoft Lists, nástrojem, který Vám umožní nejen efektivně zpracovávat Vaše data, ale především je propojovat a automatizovat jejich zpracování.

Dan Bača | 12. březen 2024

Na konci roku 2023 se přidal mezi nové hrozby pro zařízení ANDROID škodlivý kód Spy.Banker.BUL. Prostřednictvím tohoto škodlivého kódu útočníci šíří bankovní malware Anatsa. Jakmile Anatsa napadne chytrý telefon, zaměří se na bankovní aplikace.

Václav Dobiáš | 6. březen 2024

Používáte Google Analytics či Google ADS na Vašich webech? Pak od 6. 3. 2024 bude potřebovat své cookieš lišty aktualizovat, jinak přijdete o významný zdroj dat.