Windows server aneb riziko zvýšené úrovně přístupových práv

Windows server aneb riziko zvýšené úrovně přístupových práv

Často se u našich zákazníků, kteří vlastní serverové řešení pomocí společnosti Microsoft, setkáváme s žádostí o zvýšení uživatelských práv, například jen pro manažery nebo ředitele těchto společností. Důvodem je možnost stahovat si a instalovat si software stejně jako doma. Toto s sebou však nese určitá rizika.

Je třeba si uvědomit, že doménový uživatel se po přidělení práv administrátora stává členem skupiny „administrators“, a jeho defaultní oprávnění měnit či instalovat software se automaticky mění na hodnotu „úplné řízení“. S těmito právy může uživatel zasahovat do libovolného funkčního nastavení serveru a tímto závažně ohrozit jeho funkčnost.

Toto oprávnění se samozřejmě automaticky vztahuje i na libovolný škodlivý software, který v takovém to případě bude pronikat do systému pod zvýšenými právy. Jinými slovy není lepší způsob jak takovému softwaru (viru, malwaru, trojanskému koni) jeho implementaci do systému co nejvíce zjednodušit, což rozhodně nechceme. Proto tyto práva neradi uživatelům dáváme a vždy se jim to snažíme rozmluvit nebo najít jiné řešení.

Pro více informací jak tento problém vyřešit prokonzultujte s našimi techniky.

Sdílet článek:
Autor:
Zaoral Jiří

servisní technik

 zaoral.jiri@eabm.cz
 

Novinky eABM

Novinky nejen ze světa IT
František Fajna | 16. duben 2024

Potřebujete nový web? Váš starý web už je přeci jen příliš starý? Neumí to, co aktuálně potřebujete? Nefunguje vám komunikace s dodavatelem původního webu a chcete to změnit?

František Fajna | 9. duben 2024

Potřebujete notebook pro práci, školní počítač pro děti nebo zařízení pro celou rodinu? V naší nabídce naleznete široký výběr kvalitních produktů za skvělé ceny.

František Fajna | 3. duben 2024

Získejte pozornost a působivý vzhled na Vašich webových stránkách pomocí ikon. Přidáním ikon do designu nejen zvýšíte atraktivitu vašich stránek, ale také usnadníte navigaci pro vaše návštěvníky.